ТОП-10 закарпатських страв
- 2-06-2018, 20:30
- Новини / Закарпаття
- 0
- 139
Ви любите смачно поїсти? Тоді тримайте курс на Закарпаття!
Колорит Закарпатської кухні вражає навіть обізнаних гурманів. Це закономірно, бо формувалася вона під впливом історичних факторів, як відомо наш край до 1945 року перебував під владою різних європейських держав - Австро-Угорщини, Чехословакії, Угорщини. Більшість українців сприймає Закарпаття, як «закордон» - тут все особливе: природа, культура, мова і, звичайно, кухня. Навіть більше того, мандруючи по самому Закарпаттю, ти ніби потрапляєш на кухні різних країни, кожен район має свою кулінарну родзинку.
Кулінарна книга Срібної землі ввібрала в себе мабуть найкращі рецепти кухонь всіх національних меншин, які тут проживають. Так, від закарпатських угорців ми запозичили бограч, гуляш, перкельт, попрікаш, лечо, рокот-крумплі, лоці печенє, румуни закарпаття познайомили нас з усіма видами токанів, закарпатські словаки - страпачки, карбонатки, бухти; чехи - кнедлики і сегединський гуляш, німці - шніцелі і старовинні рецепти яловичини по-швабськи, закарпатські євреї поділилися рецептом човленту, печінки по-європейськи, фаршированої риби, від ромів нам дісталася гурка, погачі, вим'я тушковане, смажені рубці.
Є страви, які дійшли до нас із давнини, і не зустрічаються в жодному меню інших народів - підбивані пасулі, лопатки і ріпа, дзьобачки. Закарпатці дуже люблять запашну і гострувату їжу і активно використовують червону паприку "папригу" і чорний перець "попер", а також часник, цибулю, кмин, і всяку пряну зелень.
Закарпатський кореспондент , на свій смак, визначив Смачну десятку Закарпаття.
Візитівкою Закарпаття є бограч. Саме він посідає перше місце кулінарного рейтингу.
Майже жоден фестиваль не обходиться без приготування бограчу. Можна довго говорити про особливості його приготування, та порада тільки одна – приїхати з великою ложкою і до цього не їсти три дні.
Другу сходинку смачного рейтингу займає банош. Його із задоволенням готують в усіх будинках і подають в місцевих шинках. Це кукурудзяна каша, яка вариться з вершками або сметаною, подають її в кількох варіантах: з бринзою, шкварками, грибами. Дуже ситне блюдо, тому, якщо ви не впевнені у своїх можливостях, не замовляйте банош на друге, а почніть свій обід з нього.
Третій смаколик – рокот-крумплі. Картоплю заздалегідь відварюють у мундирах, варять яйця. Змащують деко смальцем, викладають шарами нарізану картоплю, яйця та ковбасу. Зверху, знову ж таки, викладають картоплю, заливають сметаною, посипають натертим сиром та кропом. Все в духовку: 40 хвилин – і вуаля.
Улюблена фраза з відомого закарпатського мультфільму «Наша файта» - …но лечо ми у писок, та се вна!!! – не безпідставна, бо саме лечо займає нашу четверту смачну позицію. Готується страва надзвичайно просто. Цибуля, солодкий перець, томати, яйце, сметана – тушимо, і все готово. Часом, у лечо додають ковбасу, втім, це не обов’язково. Воно може бути абсолютно вегетаріанським.
Лоці - печене – посяде п’яту сходинку. Якщо хочете спробувати лоці–печенє, страву закарпатських угорців, беріть шматки свинини з ребровими кістками, відбивайте, соліть, перчіть, натирайте розтертим часником і обсмажуйте. Окремо спасеруйте кружальця цибулі, накрийте ними м’ясо — і страва готова.
Шоста страмва в рейтингу – підбивані лопатки. Лопатки - народна закарпатська страва, і майже кожна господиня готує її по-своєму. Тому не існує лопаток схожих між собою, кожний окремий суп особливий. Головні інгредієнти цієї страви - зелена квасоля (власне лопатки), і яка-небудь кисломолочна основа.
Який закарпатський стіл без десертів?
Чи не найбільше краяни полюбляють гомбовці, позаяк вигадувати начинки та смаки можна до нескінченності. Для того, аби приготувати ці смаколики знадобиться свіжий сир, манна крупа , цукор та яйця . Приготовані кульки посипають, заздалегідь підсмаженими, сухарями та поливають сметаною. Їм дісталася сьома позиція.
Восьма сходинка у закарпатських кіфликів, яких ніколи не буває занадто багато. Важко знайти людину, якій вистачить терпіння і часу накрутити їх більше, ніж може з'їсти закарпатська родина.
Баники - це традиційна закарпатська випічка, рулети з дріжджового тіста з різними начинками: маковою, яблучною, сирною чигоріховою. Цей смак дитинства заслужено займає девяту сходинку.
Ну і обіцяний суп з туристів займає десяту сходинку. Специфічна «страва» Закарпаття. Виглядає це дійсно цікаво: в дружній компанії варишся у величезному металевому чані прямо на відкритому вогні. Пікантності ситуації додає те, що робиш це під відкритим небом. Ось так смачно і оригінально відпочивають на Закарпатті.
Нам дісталися страви від представника кожної національності - десятки, що загалом перетворюються на сотні. Зокрема Михайло Міцко, автор книги "Закарпатська кухня", що недавно вийшла друком в Ужгороді, назбирав близько тисячі стародавніх і сучасних рецептів, частиною яких ділиться з читачами.
Закарпатська кухня стала настільки популярною, що в області створили навіть «Гастрономічний туристичний шлях», а фестивалів, на яких пропагують ті чи інші страви, можна нарахувати більше тридцяти.
Тим, кому ще тільки належить відкрити для себе принади Закарпатської кухні, можна лише позаздрити. А тим, хто вже оцінив гідно наші смаколики, – побажати якомога швидше відправитися в черговий гурман-тур.
Смачного!
Колорит Закарпатської кухні вражає навіть обізнаних гурманів. Це закономірно, бо формувалася вона під впливом історичних факторів, як відомо наш край до 1945 року перебував під владою різних європейських держав - Австро-Угорщини, Чехословакії, Угорщини. Більшість українців сприймає Закарпаття, як «закордон» - тут все особливе: природа, культура, мова і, звичайно, кухня. Навіть більше того, мандруючи по самому Закарпаттю, ти ніби потрапляєш на кухні різних країни, кожен район має свою кулінарну родзинку.
Кулінарна книга Срібної землі ввібрала в себе мабуть найкращі рецепти кухонь всіх національних меншин, які тут проживають. Так, від закарпатських угорців ми запозичили бограч, гуляш, перкельт, попрікаш, лечо, рокот-крумплі, лоці печенє, румуни закарпаття познайомили нас з усіма видами токанів, закарпатські словаки - страпачки, карбонатки, бухти; чехи - кнедлики і сегединський гуляш, німці - шніцелі і старовинні рецепти яловичини по-швабськи, закарпатські євреї поділилися рецептом човленту, печінки по-європейськи, фаршированої риби, від ромів нам дісталася гурка, погачі, вим'я тушковане, смажені рубці.
Є страви, які дійшли до нас із давнини, і не зустрічаються в жодному меню інших народів - підбивані пасулі, лопатки і ріпа, дзьобачки. Закарпатці дуже люблять запашну і гострувату їжу і активно використовують червону паприку "папригу" і чорний перець "попер", а також часник, цибулю, кмин, і всяку пряну зелень.
Закарпатський кореспондент , на свій смак, визначив Смачну десятку Закарпаття.
Візитівкою Закарпаття є бограч. Саме він посідає перше місце кулінарного рейтингу.
Майже жоден фестиваль не обходиться без приготування бограчу. Можна довго говорити про особливості його приготування, та порада тільки одна – приїхати з великою ложкою і до цього не їсти три дні.
Другу сходинку смачного рейтингу займає банош. Його із задоволенням готують в усіх будинках і подають в місцевих шинках. Це кукурудзяна каша, яка вариться з вершками або сметаною, подають її в кількох варіантах: з бринзою, шкварками, грибами. Дуже ситне блюдо, тому, якщо ви не впевнені у своїх можливостях, не замовляйте банош на друге, а почніть свій обід з нього.
Третій смаколик – рокот-крумплі. Картоплю заздалегідь відварюють у мундирах, варять яйця. Змащують деко смальцем, викладають шарами нарізану картоплю, яйця та ковбасу. Зверху, знову ж таки, викладають картоплю, заливають сметаною, посипають натертим сиром та кропом. Все в духовку: 40 хвилин – і вуаля.
Улюблена фраза з відомого закарпатського мультфільму «Наша файта» - …но лечо ми у писок, та се вна!!! – не безпідставна, бо саме лечо займає нашу четверту смачну позицію. Готується страва надзвичайно просто. Цибуля, солодкий перець, томати, яйце, сметана – тушимо, і все готово. Часом, у лечо додають ковбасу, втім, це не обов’язково. Воно може бути абсолютно вегетаріанським.
Лоці - печене – посяде п’яту сходинку. Якщо хочете спробувати лоці–печенє, страву закарпатських угорців, беріть шматки свинини з ребровими кістками, відбивайте, соліть, перчіть, натирайте розтертим часником і обсмажуйте. Окремо спасеруйте кружальця цибулі, накрийте ними м’ясо — і страва готова.
Шоста страмва в рейтингу – підбивані лопатки. Лопатки - народна закарпатська страва, і майже кожна господиня готує її по-своєму. Тому не існує лопаток схожих між собою, кожний окремий суп особливий. Головні інгредієнти цієї страви - зелена квасоля (власне лопатки), і яка-небудь кисломолочна основа.
Який закарпатський стіл без десертів?
Чи не найбільше краяни полюбляють гомбовці, позаяк вигадувати начинки та смаки можна до нескінченності. Для того, аби приготувати ці смаколики знадобиться свіжий сир, манна крупа , цукор та яйця . Приготовані кульки посипають, заздалегідь підсмаженими, сухарями та поливають сметаною. Їм дісталася сьома позиція.
Восьма сходинка у закарпатських кіфликів, яких ніколи не буває занадто багато. Важко знайти людину, якій вистачить терпіння і часу накрутити їх більше, ніж може з'їсти закарпатська родина.
Баники - це традиційна закарпатська випічка, рулети з дріжджового тіста з різними начинками: маковою, яблучною, сирною чигоріховою. Цей смак дитинства заслужено займає девяту сходинку.
Ну і обіцяний суп з туристів займає десяту сходинку. Специфічна «страва» Закарпаття. Виглядає це дійсно цікаво: в дружній компанії варишся у величезному металевому чані прямо на відкритому вогні. Пікантності ситуації додає те, що робиш це під відкритим небом. Ось так смачно і оригінально відпочивають на Закарпатті.
Нам дісталися страви від представника кожної національності - десятки, що загалом перетворюються на сотні. Зокрема Михайло Міцко, автор книги "Закарпатська кухня", що недавно вийшла друком в Ужгороді, назбирав близько тисячі стародавніх і сучасних рецептів, частиною яких ділиться з читачами.
Закарпатська кухня стала настільки популярною, що в області створили навіть «Гастрономічний туристичний шлях», а фестивалів, на яких пропагують ті чи інші страви, можна нарахувати більше тридцяти.
Тим, кому ще тільки належить відкрити для себе принади Закарпатської кухні, можна лише позаздрити. А тим, хто вже оцінив гідно наші смаколики, – побажати якомога швидше відправитися в черговий гурман-тур.
Смачного!