ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

» » » » Мирослава Ливч приняла участь у фаховій майстерні з децентралізації влади

Мирослава Ливч приняла участь у фаховій майстерні з децентралізації влади

Фахова майстерня з децентралізації влади зібрала самоврядців ЗакарпаттяУ вівторок, 23 січня, в рамках проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який впроваджується Асоціацією міст України, в облраді відбулася одноденна фахова майстерня для самоврядців Закарпаття. Тема - «Децентралізація, як основа для формування ефективної системи організації влади». 

Сам проект ПУЛЬС виконується  в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та  направлений на посилення спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку, зокрема на інформування та залучення громадськості до процесу реформ децентралізації.
Участь у заході взяли голови районних рад, міські та сільські голови.

Привітав учасників заходу заступник голови облради Петро Грицик, подякував організаторам за приїзд у наш край та побажав учасникам успішної  праці й цікавої дискусії.

Модератор Олександр Даниленко детально розповів про суть реформи, яка полягає у розмежуванні повноважень між державою та місцевим самоврядуванням, передачі частки публічної влади до органів місцевого самоврядування, а також про  хід реформи,   успіхи  і перешкоди на її шляху, про регіональні особливості України. Наголошувалось, що  адміністративно територіальний-устрій - невід'ємний конституційний атрибут соборної  держави.

Так, на початок реформування  в Україні було 11520 громад. З 1991 року кількість населених пунктів зменшилася на 348 одиниць, проте кількість сільських рад збільшилась на 1067 одиниць. Найменша громада – Посіцька на Івано-Франківщині, що налічує 89 осіб, з них -12 депутатів і сільський голова, 2 працівники сільради.  92 % громад України  налічують менше 3 тис жителів.

На сьогодні створено  понад 700 об’єднаних територіальних громад в Україні, понад 30 – очікують  рішення ЦВК про призначення перших виборів.
Для удосконалення механізму формування та діяльності спроможних громад урядом ухвалено  низку актів, ще чимало- в опрацюванні.

- На сьогодні реформа з децентралізації потребує перегляду близько ста законів, - мовив модератор.
Окремий акцент зробив на Законі України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», де для підтримки сталого розвитку  регіонів закладено  9  млрд.грн.; інфраструктурна  субвенція – 1,9 млрд.грн, ДФРР- 6 млрд.грн. та ін. Іншими словами, у 32 рази зросла державна підтримка на розвиток  територіальних громад та розбудову їх інфраструктури.  
Найбільш об’єднаних громад у Волинській, Дніпропетровській, Чернігівській, Запорізькій, Полтавській, Черкаській  областях.

Йшлося і про проблеми реформи, серед яких – накладання повноважень райради і ОТГ, дублювання повноважень РДА і ОТГ, зокрема, надання  адміністративних, освітніх, медичних послуг і навіть ЖКГ,  зниження якості надання послуг в периферійних селах та  недостатність коштів на утримання райрад в районах, де більшість громад об’єдналося.  Для вирішення проблем Верховна Рада повинна ухвалити оптимальне рішення.

Підбиваючи підсумки презентації, Олександр Даниленко наголосив, що нема ідеальних моделей устрою чи місцевого самоврядування та й реформи ніколи не проводяться в ідеальних умовах, однак їх результат залежить від кожного з нас.

Учасники  майстерні також  обговорили  нові нормативно-правові акти, що регулюють діяльність місцевих представництв, сферу їх застосування, а також бюджетні процеси 2018 року.  Вони мали змогу взяти участь у дискусіях, поділитись своїми поглядами та прогнозами, задати низку запитань, на які модератор дав вичерпні відповіді.

Прес-служба Закарпатської облради скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Тренінг дав відповідь на запитання, яким бути об‘єднаним громадам Свалявищини (ФОТО)
Тренінг дав відповідь на запитання, яким бути об‘єднаним громадам Свалявищини (ФОТО) Ще наприкінці 2016 року Міжнародна організація IREX оголосила конкурс на участь у проекті ПУЛЬС (Розвиток курсу на

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


У Пхьончхані відкрилися зимові Паралімпійські ігри
У Пхьончхані відкрилися зимові Паралімпійські ігри
Apple нарешті випустить гаджет за притомною ціною
Apple нарешті випустить гаджет за притомною ціною
Coca-Cola вперше за 125 років випустить алкогольний напій
Coca-Cola вперше за 125 років випустить алкогольний напій
Всі новини
Загрузка...

«    Березень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31