» » Фахівці назвали прості методи зміцнення імунітету горла — і ангіни більше не буде

Фахівці назвали прості методи зміцнення імунітету горла — і ангіни більше не буде

depositphotos_10742744_s1Із похолоданням почались застуди, а для багатьох початок цього процесу мало не завжди загрожує ураженням горла й розвитком ангіни. Медики кажуть, що часті ангіни становлять небезпеку для серця, але як же вберегтись від цієї хвороби?
Чи можна покращити імунітет горла?
— Перш за все слід берегти ноги, аби не промокали. При можливості, не відвідувати скупчення людей за умов підвищення рівня захворюваності. А горло треба адаптовувати й тренувати. Наведу приклад, нещодавно до мене звернулась пацієнтка зі скаргами на болі в горлі, що сталося на фоні того, як вона попила холодного чаю, — пояснює Василь Дячук, лiкар-отоларинголог вищої категорiї, кандидат медичних наук, доцент. — Так от, найгіршим фактором для цього органу (як і загалом для роботи імунної системи) є тепличні умови. Якщо ви з дитинства звикли пити лише теплі напої, не сподівайтесь, що будете здорові. Горло має
звикнути до напоїв кімнатної температури.
Окрім того слід відмовитись від вживання газованих напоїв, адже  вуглекислота змиває захисний лімфоцитарний бар»єр, який активно  бореться зі збудниками. Натомість слід посилювати раціон  овочами, фруктами й кисло-молочними продуктами. А ще раджу вживати рослини-адаптогени, мова про елеутерокок та ехінацею.
Є ще один погляд на цю проблему, чимало батьків вважають, що з дорослішанням вдається «перерости» ангіну. Справді, в дорослому віці хворих із такою недугою стає суттєво менше, для прикладу, хронічний тонзиліт має близько 20 % дітей, тоді як у 40-річному віці практично не розвиваються ангині з ускладненнями. Однак я б не радив покладатись виключно на факт дорослішання, адже ангини небезпечні ураженням серця і суглобів. Тому через 10 — 14 днів після розвитку хвороби необхідно здавати аналіз сечі й крові, якщо збудник буде виявлено, продовжити лікування, аби застрахуватись від небезпечних наслідків.
-- А чи не покращиться ситуація, якщо видалити гланди?
— Піднебінні мигдалики — це імунокомпетентний орган, який першим ідентифіковує збудника (віруси, бактерії), що потрапив до організму. Про виявлення ворога мигдалики повідомляють всю імунну систему, запускаючи в такий спосіб процес вироблення антитіл. Якщо мигдалики втрачають свою функцію, вони перетворюються на вогнище інфекції, адже в них накопичуються мікроби. А продукти їх життєдіяльності провокують не лише симптоми інтоксикації. Буває, що людина починає надто часто хворіти на ангіну, притім в гландах накопичується гній, вони перестають справлятись із завданням. У таких ситуаціях пацієнти скаржаться, що через місяць змушені приймати антибіотики, адже ангіна раз у раз повертається. А для загострення часто вистачає випити холодного напою, промочити ноги, трохи змерзнути. Це наслідки порушення роботи піднебінних
мигдаликів.
Треба сказати, що до таких дій вдаються у крайніх випадках, йдеться ж бо про орган імунної системи. Тож якщо є надія на покращення його стану, проводять консервативне лікування. Але якщо хронічний тонзиліт повторюється 5 — 6 разів на рік,  лікар моде порадити радикальний метод.
Для прикладу, нещодавно в мене було два дорослих пацієнта, які регулярно потерпають через горло. У 21-річного пацієнта на цьому фоні вже відзначалось порушення дихання й серцебиття, були скарги на слабкість та проблеми в інтимній сфері. А 25-річна жінка всю зиму слабувала, ангіна щоразу поверталась через два — три тижні після лікування. У таких випадках йдеться про загрозливий для життя стан, тому мигдалики варто видалити. До речі, нещодавно я зустрів пацієнта, якого прооперував 20 років тому, він подякував. Адже не лише забув про ангіни, але й відчув загальне покращення стану здоров»я. Але  мушу повторитись, найкраще, докласти всіх зусиль, аби позбутись  хронічного процесу й посилити імунітет горла.
 Якими є народні методи посилення імунітету горла?
— Причиною частих ангін здебільшого є стафілокок, очистити  горло від цього збудника допоможуть полоскання горла аптечним  розчином прополіса (розбавити чайну ложку настоянки у половині склянки теплої води) або содово-сольовим розчином (на склянку теплої води чайну ложку солі, півчайної ложки соди і 10 крапель йоду), — говорить травознай Людмила Васьковська. — Важливим є ще один нюанс, разом із такою процедурою слід полоскасти ніс тим же розчином, аби очищалась внутрішня частина гланд (робити це краще за допомогою шприца без голки). Вдавайтесь до таких дій щовечора протягом десяти днів.
Дуже ефективною є й настій грушанки, для приготування  столову ложку сировини слід залити окропом, проварити протягом  10 хвилин під кришкою, тоді охолодити й процідинти. Пити по столовій ложці 5 — 6 разів на день протягом 2 тижнів. До числа рослин, які сприяють посиленню захисних функцій горла, належить і чорний кмин (чорнушка доманська), знадобиться олія (має бути баклажанового кольору, пити по чайній ложці тричі на день за 30 хвилин до їди) або порошок із зернят (чайну ложку тричі на день класти на язик і запивати водою). Для отримання бажаного ефекту знадобиться два місяці. Допоможе і настоянка личинок воскової молі (по три краплі на 10 кілограмів ваги, приймати раз на день) та настоянка пелюсток соняшника (покласти сировину в банку, залити доверху горілкою, настоювати місяць, приймати по столовій ложці двічі на день після їди).
А ще раджу виконувати лікувально-профілактичну вправу: притуліть  підборіддя до грудної клітки, висуньте язик і повторюйте літеру «А». Якщо в гландах є гнійні корки, ви їх позбудетесь.
Якщо ж відчуваєте, що горло почало шкребти, змішайте по столовій ложці такі інгридієнти: борсучий жир, мед, настоянка календули (чи горілка). Такі ліки слід смоктати по півчайної ложки навіть п»ять разів на день. Будьте здорові!
Добрий лікар скачать dle 11.3
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...
В Якутії знайдено збережене тіло печерного левеня, яке замерзло 50 тис. років тому!
В Якутії знайдено збережене тіло печерного левеня, яке замерзло 50 тис. років тому!
“Людина-сова”: мережу вразив хлопчик, який вміє повертати голову на 180 градусів (відео)
“Людина-сова”: мережу вразив хлопчик, який вміє повертати голову на 180 градусів (відео)
Cтарання медиків не принесли результатів: в Росії пoмeр Михайло Задорнов
Cтарання медиків не принесли результатів: в Росії пoмeр Михайло Задорнов
Ресторан в Торонто - перший заклад у світі, в якому працюють ВІЛ-позитивні люди
Ресторан в Торонто - перший заклад у світі, в якому працюють ВІЛ-позитивні люди
Всі новини

«    Листопад 2017    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30