ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

10 ефективних засобів лікування, коли дере горло і хочеться кашляти

10 ефективних засобів лікування, коли дере горло і хочеться кашляти
 
Всі ці поради допоможуть вам впоратися з неприємними симптомами!, передає Ukr.Media.Першіння в горлі, що супроводжується надсадним сухим кашлем – вкрай неприємне стан, з яким доводилося стикатися кожному з нас. У такій ситуації важко заснути, боляче ковтати їжу і навіть розмовляти стає практично неможливо. А якщо хворобливий стан посилюється болем у горлі, набряком гортані і втратою голосу, ситуація і зовсім стає критичною.
Зіткнувшись з такою проблемою, хочеться швидше позбутися від неї, але перш, ніж бігти в аптеку за пом'якшуючими льодяниками і купувати антибактеріальні засоби, варто відвідати лікаря і з'ясувати причину нездужання.
Чому дере в горлі і мучить кашель
За словами лікарів в 95% випадків ці симптоми пов'язані із застудою і запальними процесами в дихальних шляхах. Їх викликають такі захворювання, як ГРВІ, фарингіт, ларингіт та інші патології, причиною появи яких є хвороботворні мікроби.
Тим не менш, горло може дерти з деяких інших причин. Часто такий симптом з'являється у курців, кашель з першіння в горлі може бути побічним ефектом прийому деяких лікарських препаратів, і навіть підвищена навантаження на голос, у телефонних операторів, лекторів або співаків може провокувати ці неприємні симптоми.
Існує також ряд захворювань, які проявляють себе кашлем і першіння в горлі. Наприклад, дані симптоми можуть бути першими ознаками туберкульозу чи вказувати на патології носового дихання (риніт, аденоїди, викривлення носової перегородки). У осіб з серцевою недостатністю може з'явитися так званий «серцевий кашель», відмітною особливістю якого є першіння в горлі.
Деколи першіння у горлі стає симптомом захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема, рефлюкс-езофагіту. Новоутворення в бронхах, невроз глотки, сифіліс, деякі ендокринні порушення і навіть банальна алергія – усі ці захворювання можуть супроводжуватися кашлем і сухістю слизових оболонок, з-за яких починає дерти в горлі.
Як боротися з кашлем і першіння
Абсолютно очевидно, що з неприємними симптомами в горлі потрібно боротися. Правда, щоб усунути їх, для початку потрібно з'ясувати причину появи. Якщо усьому виною «кашель курця» – слід відмовитися від цієї шкідливої звички. Коли причиною неприємних симптомів стає прийом лікарських препаратів, слід попросити лікаря змінити медикаменти, якщо першіння в горлі і кашель є алергічною реакцією організму, потрібно виявити джерело алергії і захистити себе від контактів з ним. Що ж стосується захворювань, які провокують вищеописані симптоми, з ними необхідно боротися під контролем лікаря. Як тільки хвороба відступить, зникне і першіння в горлі.
В даній статті хочеться звернути увагу на простудних захворюваннях, при яких дере горло і хочеться кашляти. Для усунення цієї проблеми лікарі призначають різні препарати.
Наприклад, для боротьби з інфекційним агентом фахівці призначають противірусні засоби, а в разі важкої форми захворювання – антибіотики. Щоб полегшити стан горла можуть призначатися протизапальні і знеболюючі препарати. Допомагають саднящему горла і льодяники від кашлю. Додатково лікар може призначити прийом імуномодуляторів, які зміцнять імунітет і будуть сприяти якнайшвидшому одужанню. А якщо вищеописані симптоми викликані неврозом глотки, з проблемою допоможе впоратися невролог, який призначить заспокійливі ліки, а в складних випадках – транквілізатори і антидепресанти.
Великою підмогою в боротьбі з сухим кашлем і саднящим горлом є народні засоби. Рецепти на основі природних компонентів чудово дезінфікують, знімають біль і запалення, та до того ж розріджують мокротиння, допомагаючи перевести сухий надсадний кашель у вологий, впоратися з яким набагато легше. А з розрідженням мокротиння відходить і першіння в горлі.
Топ-10 засобів лікування, коли дере горло і хочеться кашляти
1. Сіль і сода
Самим простим, але разом з тим надзвичайно ефективним засобом для полоскання горла при запаленні, кашлі, хрипоті та дряпанні, є розчин солі і соди. Сіль володіє дезінфікуючими властивостями, а сода пом'якшує слизову глотки, допомагаючи відходженню мокротиння і швидкому одужанню. Готується розчин для полоскання дуже просто: розчиніть в склянці теплої води ? ч. л. солі і ? ч. л. соди, після чого відразу ж приступайте до процедури. При цьому пам'ятайте, щоб досягти максимального ефекту, полоскати горло слід не менше 5 р/день.
2. Луково масло
Усунути неприємні симптоми у горлі допоможе ріпчасту цибулю. Для цієї мети візьміть пару великих цибулин, очистіть їх від лушпиння і дрібно поріжте. Налийте в сковорідку склянку нерафінованої олії і гарненько розігрійте його. Надішліть подрібнені овочі на сковороду і обсмажте до золотистої скоринки, після чого зніміть з плити і процідіть масло за допомогою марлі. Давши засобу трохи охолонути, використовуйте його для полоскання горла 4-6 разів на день, поки проблема не зникне.
3. Відвар шавлії
Шавлія славиться своїм бактерицидну і ранозагоювальну властивості. До того ж це лікарська рослина усуває запальні процеси і пом'якшує слизову горла, полегшуючи стан хворого. Щоб відчути на собі цілющу силу шавлії слід приготувати такий відвар: 1 ч. л. сухого листя рослини залийте склянкою окропу і, прикривши кришкою, залиште на 15 хвилин. Через відведений час процідіть рідину і використовуйте її для полоскання горла. Якщо проводити процедури кожні 2-3 години, полегшення можна відчути вже на другу добу.
4. Ромашковий чай
Кошти на основі ромашки аптечної одними з перших приходять на допомогу в разі сухого кашлю саднящего горла. У цьому немає нічого дивного, адже кращого засобу, здатного видалити хвороботворні мікроби і впоратися із запаленням природа ще не придумала. Щоб допомогти горла 1 ст. л. сухих квіток ромашки залийте склянкою окропу і дайте настоятися засобу півгодини. Через відведений час розчиніть у ромашкове настрої чайну ложку меду і пийте його по чашці мінімум 3 р/день. А щоб підсилити ефект від ромашкового чаю, протягом дня полощіть таким складом запалене горло.
5. Часник
Вирушаючи до сну, покладіть в рот один очищений часниковий зубчик і посасивайте його, трохи покусуючи, щоб овоч виділяв сік. Як це працює? Не секрет, що часник багатий алліцином, який володіє протимікробними властивостями і швидко знищує мікроби, що викликають захворювання горла. Більш того, змішуючись зі слиною, часниковий сік стає саме тим засобом, яке здатне швидко зняти запалення і набряклість в горлі. Практика показує, що буквально 1-2 процедури, які можна виконувати не тільки перед сном, але і з ранку, допоможуть полегшити неприємні симптоми захворювань верхніх дихальних шляхів.
6. Яблучний оцет
Впоратися з першіння в горлі та іншими неприємними симптомами допоможе натуральний яблучний оцет. Що міститься в цьому продукті оцтова кислота знищує бактерії і віруси не гірше аліцину, та до того ж знімає біль в горлі, яка заважає ковтати їжу і розмовляти. Щоб отримати цей цілющий склад необхідно розчинити у склянці теплої води 1 ст. л. оцту і 1 ст. л. рідкого меду. Спочатку три рази прополощіть горло приготовленим розчином, а рідину, що залишилася, випийте.
7. Морква з буряком
Існує ще один корисний рецепт, який діє відразу в декількох напрямках, усуваючи симптоми застуди і нормалізуючи стан глотки. Причому інгредієнти для його приготування можна знайти на будь-якій кухні. Для цього змішайте в рівній пропорції буряковий сік і сік моркви. В 250 мл готової суміші розведіть 1 ст. л. меду і можете приймати його по склянці вранці і ввечері, випиваючи повільними ковтками.
8. М'ята і меліса
Від першіння в горлі, сухого кашлю відмінно рятують інгаляції. Процедури можна проводити з лікарськими засобами, придбаними в аптеці, а можна 1 ст. л. меліси і 1 ст. л. листя м'яти залити окропом (1 стакан). Через 30 хвилин, коли засіб настоїться, можна наповнити їм чайник або інгалятор, і вдихати цілющі пари. Проводьте процедури 2-3 рази в день, і незабаром ви відчуєте довгоочікуване полегшення.
9. Ялицеве масло
Існує й інший рецепт приготування засоби для інгаляцій. Особливо корисний він буде особам, які крім сухого кашлю і подразнення страждають від осиплості голосу. Щоб приготувати розчин, у склянці окропу розчиніть 10 крапель пихтового масла і частинку бальзаму «Зірочка» (буквально з голівку сірника). Вдихайте цілющі пари протягом 15-20 хвилин через інгалятор або звичайний заварник.
10. Мигдаль
Величезну допомогу в боротьбі із захворюваннями верхніх дихальних шляхів може надати мигдаль. Щоб швидко привести себе в порядок, на ніч замочіть кілька мигдальних горішків у воді, а з ранку подрібніть їх таким чином, щоб вийшла паста. Приймайте такий засіб по 1 ст. л. після кожного прийому їжі (мінімум 3 р/день). Крім того, в аптеці ви можете придбати мигдальне масло, яке також надзвичайно корисно для саднящего горла. Додавайте в їжу по 1 ч. л. такого масла або просто пийте його по 1 ч. л. тричі на добу.
Незважаючи на те, що вищеописані рецепти давно зарекомендували себе в якості ефективних засобів для лікування патологій верхніх дихальних шляхів, перед їх застосуванням не забудьте проконсультуватися з фахівцем.
Рекомендації на період лікування
Крім того, пам'ятайте, що для якнайшвидшого одужання, застосування одних лише медикаментів і народних коштів недостатньо. Важливо дотримуватися рекомендацій, які допоможуть зміцнити імунітет і прискорять одужання. В цьому плані на час лікування:
повністю відмовтеся від гострої та солоної їжі, тютюну і алкоголю, оскільки ці шкідливі продукти здатні подразнювати слизову горла;
постарайтеся менше розмовляти, щоб зайвий раз не дратувати глотку;
пийте більше теплих рідин: чаїв, морсів, настоїв трав.
Якщо першіння і кашель викликані алергією:
придбайте іонізатор повітря, щоб він освіжав і очищав повітря в будинку;
регулярно проводьте вологе прибирання в будинку, видаляючи пил;
позбавтеся від накопичувачів пилу: килимів, щільних портьєр, м'яких іграшок;
перед сном провітрюйте спальне приміщення хоча б 10-15 хвилин;
після вуличної прогулянки обов'язково міняйте одяг;
повернувшись з вулиці, промивайте ніс і полощіть горло слабким розчином кухонної солі.
Коли ж кашель і першіння є симптомами рефлюксної хвороби, щоб знизити навантаження на шлунок:
нормалізуйте власну вагу;
намагайтеся не переїдати;
відмовтеся від гострої і жирної їжі;
забудьте про алкоголь та куріння;
після прийому їжі не приймайте горизонтального положення.
Всі ці поради допоможуть вам впоратися з неприємними симптомами. Не пошкодуйте часу і сил, адже на додаток до одужання ви отримаєте міцний імунітет, який вбереже вас від рецидивів. Міцного вам здоров'я!





Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Грип і ОРВІ: як відрізнити ці два захворювання
Грип і ОРВІ: як відрізнити ці два захворювання Усі - нежить, біль у горлі, висока температура й інші симптоми застуди, які виникають восени, — ми традиційно називаємо
Як Баба Анця туристів чекала
Як Баба Анця туристів чекала Почула баба Анця, що весною в Хуст має приїхати з Києва знімальна група. — Кіно про наш варош будут знімати, – каже
Це питання собі задає кожен! Прочитайте, яке саме! Чи можна їсти морозиво, коли болить горло? Копирайт изображения Усім відомо, що при застуді їсти морозиво не можна. А
Як заснути? 15 порад для здорового сну. У наш швидкоплинний і неспокійний час все більше і більше людей мають проблеми зі сном. Неприємності на роботі,

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...