Головна > Новини / Цікаві новини > Дуже смачне варення без цукру. У чому користь і як його приготувати
Дуже смачне варення без цукру. У чому користь і як його приготувати7-07-2017, 10:05. Розмістив: redaktor |
Варення без цукру: смак та користь!У Карлсона, який живе на даху, від обурення напевно перестав би обертатися пропелер і рудий товстун вдарився об асфальт, якщо б дізнався, що таке можливо – варення без цукру. Але Карлсон живе на даху, а ми – під ним, і тому у нас різні світи і різні погляди на життя, на економію, на харчування і здоров’я.Економія Не всякий нині може купити собі цукру цілий мішок для домашніх заготовок. А дачний урожай ягід, слив, яблук може видатися досить значним. Так що зварити варення без цукру – це, по-перше, економічний варіант. Харчування Зануримося на мить в дитинство. Найчастіше діти обожнюють класичне варення і несуть цю любов крізь усе своє свідоме життя. Однак деяким не можна їсти цукор, а хтось свідомо повністю відмовився від нього. А любов до варення залишається! Мультфільм про Карлсона все одно показують – хоч при соціалізмі, хоч при перебудові, хоч при дикому капіталізмі, рудий обаяшка так само продовжує лопати варення банками. Людині, яка хоче з’їсти варення, але їй воно протипоказане, як раз безпечніше їсти варення без цукру. Воно дієтичне. Це – по-друге. Здоров’я Нарешті, по-третє, класичне варення містить велику кількість цукру, а він – «біла смерть». Будь-яке варення з цукром – дуже калорійна річ. А значить, гарантована зайва вага і супутні захворювання. Так що той, хто прагне не повніти і при цьому дуже любить варення, може поласувати варенням без цукру з користю і задоволенням. Яке варення можна зварити без цукру? Так будь-яке! Розповімо кілька варіантів. Сливове повидло. Беремо тільки самі налиті, м’якенькі, можна навіть переспілі сливи. Розкриваємо кожну з них, як креветку, розділяючи на дві половини. Акуратно виймаємо кісточки. Деякі варять сливове варення навіть з ними. Але, повірте, зжувати кісточки – нехай і солодкі – при наших зубах не вийде. Промиті половинки поміщаємо в таз або каструлю і варимо під кришкою до тих пір, поки не піде сік. Періодично перемішуємо. Коли сік пішов, знімаємо кришку. В ідеалі нам потрібно отримати густе повидло. Таке, щоб ложка в ньому стояла. А для цього потрібно застосувати технологію під назвою «багаторазове варіння». Це коли ми варимо наше повидло годину, потім вимикаємо плиту, даємо охолонути повидлу годин 8-9. Потім знову варимо, і знову вариво остигає годинок 8-9. Провертайте подібний цикл разів п’ять. Коли припинити «мучити» наше повидло? Тоді, коли воно легко буде відділятися від стінок каструлі або тазу. Після багаторазового варіння ще гаряче повидло розкладаємо в банки і нехай собі воно там, в склі, і охолоджується. Кришку не закриваємо. Нам потрібно отримати невелику суху скоринку на поверхні. Після появи скоринки ми звичайним пергаментним папером покриваємо банки, мотузкою обв’язуємо і ставимо в холодильник або льох. Як бачите, ніякого цукру. Журавлина у власному соку. Журавлину промиваємо під проточною водою, укладаємо в заздалегідь заготовлені сухі банки. Насипаємо під горлечко, закриваємо кришкою. Беремо каструлю, на днище поміщаємо металеву підставку. Ставимо на неї банку і заливаємо каструлю холодною водою до половини. Включаємо плиту, вода гріється, але не даємо їй кипіти, тримаємо на межі. Наше завдання – створити «водяну лазню» для журавлини. Як і людина в сауні або лазні під впливом спеки починає потіти, «текти», так і журавлина у водяній лазні починає давати сік, і її рівень в банці поступово зменшується. І тут ми знову відкриваємо кришку і додаємо свіжих ягід до горлечка. Знову чекаємо, поки нова партія дасть сік і рівень ягід впаде, і знову досипаємо до горлечка свіжих ягід. Так робимо до тих пір, поки сік журавлини не досягне горловини. Все, водяній бані кінець. Тепер доводимо воду до кипіння. Так ми стерилізуємо банки. Літрові – 15 хвилин, півлітрові – 10. Після стерилізації відразу закочуємо їх і ставимо охолоджуватися. Малинове варення. Нам потрібно набрати відро малини. Для точного розрахунку відразу скажу, що з даної кількості вийде трилітрова банка готового варення без цукру. При такому співвідношенні підсумковий продукт вийде густим і ложка в ньому буде стояти. Для приготування ласощів нам ще потрібно буде залізне відро. Розміщуємо на дно шматок складеної в кілька шарів марлі. Далі беремо трилітрову банку і укладаємо малину щільно шарами. Чим хороша малина як ягода для варіння? Її не варто мити перед використанням. Отже, шар малини поклали в п’ять-сім сантиметрів, утрамбували, потім струснули. Потім знову насипали ягід на 5-7 см, утрамбували трохи і знову струснули. І так до горловини. Коли засипка, струс і трамбування завершені, в відро наливаємо води до половини. Банку з малиною ставимо на дно на складену марлю. Всю цю конструкцію ставимо на плиту. На невеличкому вогні банка нагрівається, і малина потихеньку пустить сік і так у власному соку і буде варитися. Природно, що рівень ягід в банці буде осідати, так що досипати ягоди знову до горловини необіхдно періодично. Коли дійдете до верху банки, накривайте її кришкою і нехай з годинку варення вариться. Після цього банку виймаємо, закочуємо і ставимо її, вже закупорену, кришкою вниз на підлогу або на стіл, нехай остигає. Варення з малини без цукру, але у власному соку, готово. Їжте варення без цукру! Не пошкодуєте.скачать dle 11.3 Повернутися назад |