Напій богів: історія виникнення кави
- Учора, 15:30
- Новини / Цікаві новини
- 0
- 26
Згідно з однією легендою, історія популярного напою - кави починається з шейха Омара
Кава - не просто популярний напій. Про неї ходять маса легенд, а історія її розвитку триває донині. Складно уявити, наскільки сильно змінювалися погляди на підбадьорливий напій в різні роки в різних країнах, але сьогодні існує тільки два. За одним стоять кавомани, що не представляють собі життя без кави, за другим - противники, які вважають напій шкідливим і навіть наркотичним.
Згідно з однією з легенд, історія кави починається з шейха Омара. Він був одним з найбільш шанованих лікарів свого часу і вів дослідні роботи, виявляючи все нові ліки. Таким чином, в поле його зору потрапили плоди кавового дерева. Омар став призначати їх як засіб, що допомагає від головного болю і нетравлення шлунка. А згодом напій вже стали вживати не для лікування, а заради задоволення.
Інша легенда свідчить, що першовідкривачем кави був пастух Калдім. Цей пастух дуже любив своїх кіз і завжди уважно стежив за їх здоров'ям і самопочуттям. І ось одного разу він помітив, що кози, поївши плодів кавового дерева, стають бадьоріше. Калдім вирішив наслідувати їхній приклад і з'їв кілька зерен і листя. І хоча смак рослини залишав бажати кращого, Калдім відчув прилив сил. Повернувшись додому, пастух тут же розповів про знахідку близьким, які в свою чергу поділилися інформацією зі своїми знайомими. Так що історія передавалася з вуст в уста про чудову рослину, яка дійшла до ченців-місіонерів.
Стурбовані пошуками засобу, яке допомагало б їм не засипати під час тривалих нічних молитов, монахи вирішили скористатися відкриттям Калдима і почали виготовляти відвар з кавових листя, а пізніше і настій з кавових зерен. Напої повністю виправдовували покладені на них надії, надаючи бадьорість, підвищуючи тонус і покращуючи настрій.
Де ж народилася кава, як напій?
Якщо говорити коротко, то офіційно історія кави починається в далекому X столітті в жаркій Ефіопії. Друга легенда народилася саме тут.
Саме підбадьорливі властивості спонукали ченців експериментувати і шукати кращі шляхи використання кави. Така історія виникнення нового продукту, яка розтягнулася майже на 2 століття.
Тільки до XII століття кавова культура сформувалася більш чітко. Напій з листя і зерен стали готувати на всьому Африканському континенті, і він почав завойовувати весь Схід.
Незабаром кавові дерева стали вирощувати на плантаціях з метою отримання більшого врожаю і прибутку. Ця думка вперше прийшла в голову одному з правителів Ємену. Майже 200 років ця країна була головним постачальником зерна на весь Схід, звідки дорогий товар став завойовувати і Європу.
Вперше зерна кави були вивезені з Абіссінії арабськими торговцями. Жителі ісламських країн стали першими хто спробував кавовий напій за межами території його зростання. Якийсь час цей напій прирівнювався до вина, тому його було заборонено вживати істинно віруючим і представникам ісламського духовенства. Був навіть період, коли напій був проклятий, так як вважалося, що він відволікає людей від молитви.
Пропустить через 15
Якщо говорити про те, хто завіз каву в інші країни, то не маленьку роль в цьому, крім торговців, зіграли контрабандисти і паломники. Саме вони вивозили зерна за межі країни під час своїх походів. Так зерна кави з'явилися в Османській Імперії (Туреччина), Стародавньому Єгипті і Сирії.
Коли з'явилася кава в різних країнах, стали з'являтися і різні способи його приготування. Наприклад, Турки обсмажували і перемелювали зерна в порошок, додавали до нього прянощі і воду, отриману масу знову обсмажували. Цей спосіб відомий до сих пір і вважається традиційно турецьким. Жителі інших країн обсмажували кави, відбирали найкращі зерна і кип'ятили поки не отримували коричневу ароматну рідину, що бадьорить.
На початку XV століття вперше кавові зерна стали обсмажувати на відкритому вогні.Ця заслуга належить туркам, і назвали вони напій з обсмажених зерен кахва, і тільки через ще 2 століття він придбав свою нинішню назву - кава.
Як незвичайний підбадьорливий продукт проник в Європу? Сталося це тільки на початку XVII століття.
Тріумфальний хід кави по світу починається з Італії, точніше, Венеції, куди кілька зерен привіз з Єгипту лікар, який супроводжував венеціанське посольство. Саме там гостям запропонували гарячий чорний напій, який всім дуже сподобався. Швидко були налагоджені торгові шляхи між Венецією і країнами Сходу, які вирощували кавові дерева.
Саме у Венеції з'явилися перші кав'ярні, які стали центрами світського життя. Перша кава, яка надійшла до Європи, була африканською Мокко, що дає багатий шоколадний аромат і приємний смак. Незважаючи на те, що країною походження кави вважається Ефіопія, поставляти продукт на світовий ринок сталі з Ємену і Єгипту. Одна з перших кав'ярень, яка існує і сьогодні під назвою "Флоріан", з'явилася на площі Сан-Марко в 1720 році.
З Італії зерна в мішках надходили до Англії, потім до Голландії, Австрії, Франції, Німеччини та Росії. Вважається, що широке поширення напій отримав з легкої руки Петра I, але перші кав'ярні були тут відкриті після 1740 року. До речі, передував появі каві - чорний чай, який позиціонувався як висушена бадьориста трава.
Як повідомляв портал "Знай.uа", в сучасному світі частота появи раку в 100 разів вище, ніж у давнину. До такого висновку прийшли канадські вчені, які вивчили останкибільше тисячі стародавніх єгиптян. Їм вдалося знайти і описати лише декілька випадків злоякісних пухлин.
Пропустить через 13
Автор матеріалу:
Евгения Фрусевич
скачать dle 11.3
Кава - не просто популярний напій. Про неї ходять маса легенд, а історія її розвитку триває донині. Складно уявити, наскільки сильно змінювалися погляди на підбадьорливий напій в різні роки в різних країнах, але сьогодні існує тільки два. За одним стоять кавомани, що не представляють собі життя без кави, за другим - противники, які вважають напій шкідливим і навіть наркотичним.
Згідно з однією з легенд, історія кави починається з шейха Омара. Він був одним з найбільш шанованих лікарів свого часу і вів дослідні роботи, виявляючи все нові ліки. Таким чином, в поле його зору потрапили плоди кавового дерева. Омар став призначати їх як засіб, що допомагає від головного болю і нетравлення шлунка. А згодом напій вже стали вживати не для лікування, а заради задоволення.
Інша легенда свідчить, що першовідкривачем кави був пастух Калдім. Цей пастух дуже любив своїх кіз і завжди уважно стежив за їх здоров'ям і самопочуттям. І ось одного разу він помітив, що кози, поївши плодів кавового дерева, стають бадьоріше. Калдім вирішив наслідувати їхній приклад і з'їв кілька зерен і листя. І хоча смак рослини залишав бажати кращого, Калдім відчув прилив сил. Повернувшись додому, пастух тут же розповів про знахідку близьким, які в свою чергу поділилися інформацією зі своїми знайомими. Так що історія передавалася з вуст в уста про чудову рослину, яка дійшла до ченців-місіонерів.
Стурбовані пошуками засобу, яке допомагало б їм не засипати під час тривалих нічних молитов, монахи вирішили скористатися відкриттям Калдима і почали виготовляти відвар з кавових листя, а пізніше і настій з кавових зерен. Напої повністю виправдовували покладені на них надії, надаючи бадьорість, підвищуючи тонус і покращуючи настрій.
Де ж народилася кава, як напій?
Якщо говорити коротко, то офіційно історія кави починається в далекому X столітті в жаркій Ефіопії. Друга легенда народилася саме тут.
Саме підбадьорливі властивості спонукали ченців експериментувати і шукати кращі шляхи використання кави. Така історія виникнення нового продукту, яка розтягнулася майже на 2 століття.
Тільки до XII століття кавова культура сформувалася більш чітко. Напій з листя і зерен стали готувати на всьому Африканському континенті, і він почав завойовувати весь Схід.
Незабаром кавові дерева стали вирощувати на плантаціях з метою отримання більшого врожаю і прибутку. Ця думка вперше прийшла в голову одному з правителів Ємену. Майже 200 років ця країна була головним постачальником зерна на весь Схід, звідки дорогий товар став завойовувати і Європу.
Вперше зерна кави були вивезені з Абіссінії арабськими торговцями. Жителі ісламських країн стали першими хто спробував кавовий напій за межами території його зростання. Якийсь час цей напій прирівнювався до вина, тому його було заборонено вживати істинно віруючим і представникам ісламського духовенства. Був навіть період, коли напій був проклятий, так як вважалося, що він відволікає людей від молитви.
Пропустить через 15
Якщо говорити про те, хто завіз каву в інші країни, то не маленьку роль в цьому, крім торговців, зіграли контрабандисти і паломники. Саме вони вивозили зерна за межі країни під час своїх походів. Так зерна кави з'явилися в Османській Імперії (Туреччина), Стародавньому Єгипті і Сирії.
Коли з'явилася кава в різних країнах, стали з'являтися і різні способи його приготування. Наприклад, Турки обсмажували і перемелювали зерна в порошок, додавали до нього прянощі і воду, отриману масу знову обсмажували. Цей спосіб відомий до сих пір і вважається традиційно турецьким. Жителі інших країн обсмажували кави, відбирали найкращі зерна і кип'ятили поки не отримували коричневу ароматну рідину, що бадьорить.
На початку XV століття вперше кавові зерна стали обсмажувати на відкритому вогні.Ця заслуга належить туркам, і назвали вони напій з обсмажених зерен кахва, і тільки через ще 2 століття він придбав свою нинішню назву - кава.
Як незвичайний підбадьорливий продукт проник в Європу? Сталося це тільки на початку XVII століття.
Тріумфальний хід кави по світу починається з Італії, точніше, Венеції, куди кілька зерен привіз з Єгипту лікар, який супроводжував венеціанське посольство. Саме там гостям запропонували гарячий чорний напій, який всім дуже сподобався. Швидко були налагоджені торгові шляхи між Венецією і країнами Сходу, які вирощували кавові дерева.
Саме у Венеції з'явилися перші кав'ярні, які стали центрами світського життя. Перша кава, яка надійшла до Європи, була африканською Мокко, що дає багатий шоколадний аромат і приємний смак. Незважаючи на те, що країною походження кави вважається Ефіопія, поставляти продукт на світовий ринок сталі з Ємену і Єгипту. Одна з перших кав'ярень, яка існує і сьогодні під назвою "Флоріан", з'явилася на площі Сан-Марко в 1720 році.
З Італії зерна в мішках надходили до Англії, потім до Голландії, Австрії, Франції, Німеччини та Росії. Вважається, що широке поширення напій отримав з легкої руки Петра I, але перші кав'ярні були тут відкриті після 1740 року. До речі, передував появі каві - чорний чай, який позиціонувався як висушена бадьориста трава.
Як повідомляв портал "Знай.uа", в сучасному світі частота появи раку в 100 разів вище, ніж у давнину. До такого висновку прийшли канадські вчені, які вивчили останкибільше тисячі стародавніх єгиптян. Їм вдалося знайти і описати лише декілька випадків злоякісних пухлин.
Автор матеріалу:
Евгения Фрусевич
скачать dle 11.3