Чому закарпатську полуницю можна їсти, сидячи між грядками
- 15-05-2017, 20:30
- Новини / Закарпаття
- 0
- 60
Великі, соковиті, солодкі: на Закарпатті стартував полуничний сезон
Вікторія КопчаПолуничний сезон цьогоріч розпочався дещо із запізненням через холодну весну, але, як запевняють виробники, погіршення погодних умов наприкінці квітня майже не відбилось на потенціальному врожаї. Деякі навіть планують зібрати більше полуниці, ніж рік тому.
Закарпатська полуниця корисна, запашна і стигла. Вирощують її, в основному, в двох "теплих" районах – Виноградівському та Іршавському: запашній ягоді подобається тутешній клімат та багато сонця.
До прикладу, полуницю в селі Широке на Виноградівщині вирощують із діда-прадіда і годують нею мало не всю Україну. Ягідні плантації тут має кожна родина. Із 10 соток у пік сезону щодня збирають 200 кілограмів. Але така райська краса вимагає важкої праці і професійного підходу.
Для багатьох селян полуниця – основний заробіток, тому у сезон збирають її сотнями кілограмів щодня. Виходять на полуничні плантації всі – адже, що зароблять, те й матимуть цілий рік. Працюють зранку до ночі і дорослі, і діти. Останній урожай – найсмачніший. Плоди дрібні, зате солодкі, як мед. Саме з них готують джеми і компоти.
До речі, більшість господарів вирощують ягоди за новітніми – європейськими технологіями, не забуваючи при цьому додавати закарпатського працелюбства, відповідальності та бажання отримати найкращий врожай. Аби врожай уродив, працювати на полі треба цілий рік. Кущі полуниці висаджують кожних чотири роки нові, прополюють, обкопують. Полуничні грядки удобрюють лише перегноєм. Тому ягоди не лише смачні, а й корисні, лікують кишково-шлункові хвороби. Полуницю діти їдять просто з городу, бо вона не тільки екологічно чиста, але ще й не забруднена: землю між кущами двічі на рік застеляють сухим листям або ж плівкою.
Від морозу і граду ягоди захищають спеціальним агрополотном, а до кущів проводять крапельне зрощування. Після закінчення сезону, наприкінці червня, полуничне листя скошують. У серпні садять нову розсаду.
Продають полуницю не тільки на ринках. Через села пролягає автотраса, тож уздовж неї селяни виставляють на ослінчиках відра з полуницею. А ще до сіл приїздять перекупники з Ужгорода, Львівщини, Тернопільщини та Києва. Про майбутню угоду перекупники домовляються заздалегідь: солодка полуниця із Закарпаття високо ціниться в інших регіонах.
Ще тиждень тому полуницю можна було купити за 100 гривень. Зараз ціни впали майже вдвічі, і з кожним днем солодка ягода буде дешевшою та від цього не менш смачною і корисною. А щодо заробітків, то, звісно, ж вся надія на них. Говорити про точні суми закарпатці не люблять – аби не наврочити. Кажуть, що радітимуть і 8-10 тисячам за сезон.
Господарі сподіваються, що вже дуже скоро закарпатську полуницю можна буде купити і на ринках та в супермаркетах європейських країн, бо вона не є гіршою.
Медики говорять - полуниця дуже корисний фрукт. У ній є йод, якого не вистачає у закарпатській воді. Корисна вона й для діабетиків - знижує цукор у крові, а ще лікує шлунок. Ягода користується популярністю й у місцевих кондитерів, бо додає свіжий смак десертам.
Сотні рецептів страв із полуницею можна скуштувати на фестивалі "Ягідне поле", який проходить у червні в селі Дюла на Виноградівщині. Головна "героїня" свята – полуниця. Місцеві й самі люблять поласувати смачними вітамінними ягодами, вміють виготовляти з них різні делікатеси. І на фестивалі "Ягідне поле" частують не тільки свіжими ягодами, але й полуничними вареннями, джемами, компотами.
Та свіжою полуницею весняно-літньою "полуничне свято" на Закарпатті не завершується. У вересні на Виноградівщині збирають новий сорт "Диво світу". Рослина, до речі, може квітувати і влітку, але ягоди дозрівають тільки восени, плодоносити полуниця може аж до заморозків. Якщо ж їй створити належні умови, то у теплиці може давати плоди навіть взимку. Тож, все ще попереду.