» » » » Євреї Закарпаття святкують Хануку

Євреї Закарпаття святкують Хануку

Його іноді називають Святом Вогнів і 8 днів поспіль запалюють свічки.
60939eb-2
Для цього кожен день головний рабин Закарпаття Мендель Вільгельм запрошує якогось поважного чоловіка запалити чергову свічку. Зазвичай для цього в Ужгородську синагогу запрошуються діти. Він розповідає їм про походження цього свята. Про те, як більше 2000 років тому язичниками був осквернений Єрусалимський храм. І коли євреї під проводом Маккавеїв звільнили свою країну від загарбників і хотіли відновити служіння в Храмі, у них не виявилося достатньо масла для священних лампад. Одного маленького глечика з маслом вистачило б тільки на один день. Але сталося диво. Це масло світило 8 днів. Саме стільки потрібно було витратити часу на приготування нового освяченого масла.
На згадку про це вже майже 22 століття євреї щороку запалюють свічки. У перший день запалюється одна свічка, в другій – дві, в третій – три і т.д. Плюс ще одна свічка, яку називають «служка». Вона призначена для того, щоб від неї запалювали інші свічки.
 
Це свято так само прийнято вважати дитячим святом. Дітям в ці дні зазвичай дарують гроші та іграшки, а так же пригощають пончиками, виготовленими на маслі. Тому вчора рабин Мендель запросив хлопчиків разом з дорослими чоловіками на святкову молитву, а дівчатка в цей час під керівництвом його помічниці Марини і кухаря Світлани вчилися робити ханукальні пончики.
Алекс Штрай скачать dle 11.3
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. Жахливе вбивство на Свалявщині : молодик вбив свою матір
  2. Велика вода знесе церкву у Сваляві?
  3. Взяли "на гарячому": у Сваляві викрили високопосадовця на хабарі (ФОТО)
  4. Увага!У Сваляві залізничний переїзд зачинається на ремонт
  5. У Сваляві стихія зруйнувала недобудований міст (фото)
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Січень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31