» » » Закарпаття май ліпшоє: вшитко про наш край (фото, відео)

Закарпаття май ліпшоє: вшитко про наш край (фото, відео)


Результат пошуку зображень за запитом

 

Загальна площа краю становить 12 800 км². Закарпаття має 13 районів, 10 міст, 28 містечок, 561 сільське поселення. Обласним центром є місто Ужгород.Місто біля підніжжя Карпат є найменшим обласним центром України, проте має багату і давню історію. 

 Серцем Ужгорода є його замок. Туристів також приваблюють костел, синагогата резиденція єпископа. Ужгородський замок має свою легенду. Події, які описані у легенді, відбуваються у 17 столітті, коли замком в Ужгороді володів граф Другет, чия донька мала неземну красу. Слава про неї ширилася далеко за межі міста. Одного разу, коли поляки хотіли здобути замок, відправили до фортеці своїх воєвод, щоб розвідати ситуацію. Так сталося, що один з них познайомився із донькою Другета. Вони з першого погляду закохалися один в одного. Дівчина через свої почуття розказала полякові про всі таємні ходи. Дізнавшись про зраду, батько наказав слугам замурувати рідну донечку в стінах фортеці. З того часу душа загиблої не має спокою і блукає коридорами палацу, чекаючи свого визволення з мурів.

 

Ужгородський замок


Крім Ужгородського замку, цікаву історію мають і Невицький, Хустський та Мукачівські замки.  Хустський замок, до речі, недавно засяяв по-новому і тепер виглядає як справжня резиденція графа Дракули:
 
 

 

 

 

 Взагалі до сьогодні на Закарпатті збереглися 12 середньовічних замків, серед яких Ужгородський, Мукачівський, Невицький, інші в руїнах і залишках. На сьогодні в краї діють понад 30 монастирів, серед яких найдавнішими є Мукачівський, Угольський Драгівський, Імстичівський, Боронявський, Малоберезнянський, всі інші з XX ст. На Закарпатті збереглися дворянські палаци Шенборнів (Карпати), Перені (Виноградів), Довгої (Довге), Ракоці (Мукачево), Другетів (Ужгород-Горяни), Бетлені (Берегове), Плотені (В.Лази Ужгородського р-ну).

Обласний центр Закарпаття відомий за межами нашої країни не лише замками, але і найбільшою в Європі липовою алеєю, яка огортає правобережжя міста . Тут, до речі, ростуть різні сорти лип, тому майже місяць квітне вся набережна Незалежності. 

Сьогодні її довжина сягає 2 км 200 метрів. Згідно переказів під однією з лип знаходиться гільза з посланням майбутнім поколінням. Нині ж помилуватися липовою алеєю в період цвітіння дерев з’їжджаються туристи з усієї Європи.

 

 Результат пошуку зображень за запитом


 

Не можна не згадати, що наприкінці квітня Ужгород перетворюється на справжній райський сад, адже починає цвісти екзотична японська вишня − сакура. Ці дерева ростуть лише в Японії, кількох штатах Америки та на Закарпатті. Пік цвітіння, коли гілки сакури вкриваються пишними рожевими квітами − неймовірно захоплююче явище.

Саме в Ужгороді розташована найбільша в Європі Алея сакур, що простягнулася вздовж берега Ужа, на Православній та Київській набережних.

 

 Результат пошуку зображень за запитом

 Ужгород також відомий своїми міні - скульптурами, які, до речі, до новорічно - різдвяних свят "вдягнули" по-святковому

 


 

 

 

А тепер деякі цікавинки про Закарпаття:

1. Найбільш снігове місце України — Руська Мокра (стійкий сніговий покрив лежить тут протягом 116 днів у році);

2.Найвища гора України — Говерла (висота 2061 м.)

 Результат пошуку зображень за запитом

 

 

3. Найбільше гірське озеро України Синевир (площа 7000 м² на висоті 989 м). Озеро Синевир, на даний час, вкрите льодом і щільним шаром снігу

Картинки по запросу синевир зима

 

4. Найглибша лікувальна установа в Україні в Солотвино (на глибині 300 м);

5.Найпівнічніша місцевість у світі, де вирощують чай — гора Красна Горка, біля Мукачева;

6.Географічний центр континентальної Європи знаходиться біля с. Ділове Рахівського району (48°30' пн. широти і 23°23' сх. довготи).

7.Найдовша річка Закарпаття — Тиса. Довжина її в межах краю становить 223 км. Крім Тиси протікають річки: Уж, Латориця, Боржава, Ріка, Теребля, Тересва та інші. Усіх річок, струмків і потічків у краї 9429, озер — 137, з яких водойм (постійних озер) — 32. Найбільший гірський водоспад — Войводин, а найвищий — Трофанець.

8.На Рахівщині зростає найбільше дерево тису в Українських Карпатах.

 

 

 

Закарпаття- край, на стику різних кордонів. Загальна протяжність кордонів Закарпаття становить 460 км (з Польщею 33,4 км, зі Словаччиною — 98,5 км, з Угорщиною -130 км, з Румунією — 205,4 км). На півночі та північному сході Закарпаття межує з Львівською (85 км) та Івано-Франківською областями (180 км).


Закарпаття багате своєю історією. В краї нараховується 1817 пам'яток історії, 496 — археології, 48 -мистецтва. найдавніша стоянка первісної людини у Центральній і Східній Європі знаходиться в Королеві Виноградівського району і датується близько 1 млн. 100 тис. років.

 

 В 1940-х роках на Закарпатті виготовляли елітний сир "Емменталь"



Щоденно на сироварні у Квасах виготовлялось 90-100 кг сиру «Емменталь». Продукція була сертифікована найбільшим виробником сиру в Угорщині — компанією родини Штауфер (Stauffer), вихідців зі Швейцарії.

 Цікавинкою Закарпаття є і боржавська вузькоколійка "Анця Кушницька” , яка нещодавно відсвяткувала ювілей




Не можна не згадати, що Закарпаття славиться своїми діалектами, настільки різними, що інколи закарпатці не розуміються один одного. Закарпаття відоме також і своїми винами,термальними водами, мінеральними водами, виробами із лози, сирами...

Результат пошуку зображень за запитом


Самі ж закарпатці- люди харизматичні, добрі, привітні, гостинні, вміють і люблять жартувати:

 

Результат пошуку зображень за запитом

Лайфхак для дівчат: Як вирівнюють волосся на Закарпатті - фото 1

 Що закарпатська бабця думає про покемонів - фото 1

 

 

 Гумористи показали закарпатський етикет / ФОТО14724465_1589443101081639_7640491353089575420_n

Zak News

скачать dle 11.3
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:

Введіть код:
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. У зоні АТО загинув свалявчанин, боєць закарпатської 128-ї бригади
  2. Старостував на тисячі весіль
  3. Страшне вбивство на Закарпатті: учень 11 класу встромив у свого родича 30 разів ніж
  4. Резонансна пожежа на Закарпатті: ресторан врятувати не вдалось (ФОТО)
  5. Виходець із Свалявщини шиє костюми американським президентам
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Американці масово вмирають через наркотик, який в 50 разів сильніший за героїн
Американці масово вмирають через наркотик, який в 50 разів сильніший за героїн
94-річний вдівець побудував басейн для сусідських дітей, аби не бути самотнім
94-річний вдівець побудував басейн для сусідських дітей, аби не бути самотнім
Всі новини

«    Серпень 2017    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31