ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

» » » Поливаний понеділок: усе про народне свято

Поливаний понеділок: усе про народне свято

Поливаний понеділок: усе про народне свято

9 квітня в Україні відзначають Поливаний понеділок (обливаний, волочильний) – народно-православне свято, яке настає на наступний день після Великодня і символізує духовне весняне очищення. 

Обливаний понеділок відкриває Світлий (Великодній) тиждень, у якому кожен день з давніх часів мав свою назву. Понеділок є поливальным, у вівторок – купалища, середа – хороводниця, четвер – Навський, п'ятниця – прощена, субота – хороводниця, неділя – поминальна. 

За народними традиціями в цей день прийнято обливати дівчат водою і проводити волочильний обряд – весняний обхід будинків з величальними піснями.

Люди завжди наділяли воду цілющими властивостями, однак у великодній понеділок слов'яни особливо розраховували на її цілющість, і вважали, що вона нагороджує людину міцним здоров'ям і щастям. Ще в язичницькі часи весняні купання та обливання вважалися своєрідними ритуалами (наприклад, для закликання дощу). Вже тоді люди вірили, що через воду людина очищається як зовні, так і внутрішньо. 
Поливаний понеділок: усе про народне свято

В Київській Русі Обливаний понеділок святкували три дні (Волочильники). За цей час треба було облити "все і всіх". Після Хрещення Русі язичницька традиція трансформувалася в християнську. А суть свята залишилася незмінною – очищення, радість приходу весни і пробудження природи. 

Згідно з традицією, в Поливаний понеділок обливали переважно незаміжніх дівчат. Це робили залицяльники як прояв своєї симпатії і прихованого кохання. Якщо дівчина була сухою в Обливаний понеділок - це вважалося ганебним. А якщо ж дівчина приходила додому геть мокрою – у батьків з'являлася надія на весілля і вони починали готувати придане. 

Жінок обливали водою, щоб "очистити", а незаміжню дівчину – наділити ще більшою красою і здоров'ям. Іноді дівчата відкуповувалися від хлопців писанками, щоб залишатися сухими. 

У цей день люди занурювалися у водойми, обливали домашніх тварин і навіть цінні речі, оскільки вірили, що це принесе багатство й успіх. А ще вірили, що якщо раптово облити відьму, то вона більше не зможе нашкодити. Також люди поливали водою могили самогубців і потопельників, щоб викликати дощ, оскільки вірили, що саме вони панують над дощами. 

На це свято існує кілька прикмет: Якщо в Обливаний понеділок безвітряний день і синє небо – це до дощу; Якщо сонячно і безхмарно – до такого ж літа; Якщо з самого ранку ллє дощ – літо буде дощовим; Якщо птахи повернулися з теплих країв, але поки не співають, – варто чекати морозів. скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Другий день Великодня – Обливаний понеділок Поливаний, Обливаний, Волочильний – такі назви має другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня. Понеділкові
Традиції святкування Великодня на Закарпатті, які вони?  Великдень – велике та світле свято Воскресіння Ісуса Христа. Існує в цього свята, ще одна назва — Паска.В кожному

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. Жінку, яку майже тиждень шукали правоохоронці, знайшли мертвою на Свалявщині
  2. Поліція Сваляви вилучила у 48-річного чоловіка наркотики (ФОТО)
  3. Поліція Сваляви оперативно затримала викрадача металу
  4. У Сваляві на збуті метамфетаміну затримали старшого лейтенанта рятувальної служби (+ФОТО)
  5. Безик Владислав здобув перемогу на Кубку України з важкої атлетики
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Квітень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30