» » » Від Сваляви до Поляни

Від Сваляви до Поляни

 Про Сваляву чули всі. Усі знають, що там є мінеральна вода і санаторії. Але ж ті, хто там не був, не в курсі, що, насправді, санаторії з водою знаходяться у навколишніх селах Свалявського району. І найвідоміше з цих сіл з найбільшою кількістю санаторіїв – Поляна, пише Закарпаття. Поляна лежить у долині між невисоких гір; на околицях села починається Уклинський перевал. 
До Полянської сільської ради належить також село Уклин.
Від Сваляви до Поляни – 10 км. Усього 20 хвилин маршруткою і ви занурюєтесь у світ дієтичного харчування, бальнеологічних процедур та автентичних закарпатських сувенірів китайського виробництва.
Джерела свідчать (свідчить «Вікіпедія»), що у 1180 р. угорський король Бела ІІ Сліпець подарував Поляну своєму васалу Болеславу Вацовському. То була перша згадка про село. А другу ми знаходимо аж у 1548 р., коли село було заселене після знищення його монголо-татарами (ого, це ж скільки віків місцина була незаселеною!). У 1581 р. Поляна належала феодалу Дешку Андрашу. У 1649 р. тут налічувалося тільки 13 дворів.
У XVII ст. Поляна була одним з осередків опришківського руху, а на початку XVIII ст. місцеві мешканці брали участь у боротьбі угорців з Габсбургами.
 У 1728 р. австрійський імператор Карл VI віддав значну частину Закарпаття великому австрійському магнатові Шенборну-Бухгейму. Поляна теж стала його власністю і була включена до складу Мукачівсько-Чинадіївської домінії. Шенборни почали розвивати тут курортну інфраструктуру завдяки знайденим тут мінеральним джерелам (про лікувальні властивості місцевої води було відомо ще з середини XVст.).
У 2 пол. ХІХ ст. почався промисловий розлив мінеральної води.
 У 1868 р. на березі річки Мала Піня була зведена оздоровниця «Полянська купіль».
 У 30-ті рр. ХХ ст. Поляна стала відомим на всю Європу курортом. Зараз на базі «Полянської купелі» працює санаторій «Поляна».
 А у 60-х рр. ХХ ст. були пробурені свердловини на захід від села. Тут був побудований санаторій «Сонячне Закарпаття». За останні роки ці два радянські санаторії обросли величезною кількістю приватних санаторіїв, пансіонатів, готелів, котеджів тощо. Влітку тут «хворі» п’ють воду. (Чому «хворі» у лапках? Ви би бачили ці шашлики і коньяки!!! Це ж санаторій!!!) Біля «Сонячного Закарпаття» джерела з «Поляною Квасовою», біля «Поляни» - з «Поляною Купіллю», а от «Лужанською» можна поласувати у сусідньому селі Солочин, у санаторії «Квітка Полонини». Взимку до бальнеологічних процедур приєднуються гірськолижні забавки, адже тут є для цього умови. Крім дуже красивих гірських пейзажів у Поляні можна ще побачити стару церкву. Це типовий для Закарпаття храм (тут майже усі такі), але дуже вже мальовничо він вписаний у гірські схили.
- ДЖЕРЕЛО:karpatnews.in.ua
скачать dle 11.3
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...
Від 500 до 2000 євро: Польща має гостру потребу в фахівцях цієї області
Від 500 до 2000 євро: Польща має гостру потребу в фахівцях цієї області
Де у Європі можна не боятися залишитись без роботи
Де у Європі можна не боятися залишитись без роботи
Оце так! У США виросла найбільша в світі морква
Оце так! У США виросла найбільша в світі морква
Стрілянина в школі у Кенії: учні вбили 6 чоловік і 18 поранили
Стрілянина в школі у Кенії: учні вбили 6 чоловік і 18 поранили
Всі новини

«    Жовтень 2017    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31