ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » » На Свалявщині відкрили пам’ятник засновнику слов’янознавства в Україні

На Свалявщині відкрили пам’ятник засновнику слов’янознавства в Україні

В суботу, 26 травня, в с. Тибава Закарпатській області під егідою Східно-європейського слов’янського університету відкрилася VII міжнародна науково-практична конференція, присвячена Дню слов’янської писемності і культури “Слов’янський світ: Юрій Гуца-Венелін”.

Учасників конференції вітали почесні гості, серед яких головний науковий співробітник Інституту законодавства Верховної Ради України Ольга Червякова, народний депутат України Антон Кіссе та представники місцевої влади. Тема наукового форуму, в якому взяли участь понад 20 докторів наук, була обрана не випадково. Відразу після завершення конференції почесні гості, наукові співробітники і місцеві жителі стали свідками урочистого відкриття пам’ятника видатному фольклористу і історику Юрію Венелін з нагоди 215-ї річниці від дня його народження. Пам’ятник відкрили кращі учениці Тібавской середньої школи.
Антон Кіссе, вітаючи численних учасників історичної події, висловив подяку ініціаторам події за те, що вони так високо шанують пам’ять свого всесвітньо відомого земляка. Він також нагадав усім про те, що саме Юрій Венелин переконав болгарський меценат Васил Апрілова передати весь свій статок для створення школи в Одесі і розвиток освіти і духовність. Народний депутат висловив упевненість в тому, що відтепер дружні зв’язки між жителями Закарпаття та Одеської області, де проживає понад 150 тис. болгари, стане ще тіснішою.
Головний натхненник ідеї – ректор Східно-європейського слов’янського університету, Людмила Несух, розповіла про те, що була захоплена тим, як в Болгарії шанують справа автора першої «Граматики сучасного болгарського мови», і які гарні пам’ятники Юрію Венелін прикрашають болгарські міста. Тепер робота закарпатського автора Едуарда Алексія буде радувати погляди і місцевих жителів, і гостей с. Тибава – батьківщини відомого славіста.
Пам’ятник був освячений архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор і духовенство єпархії. Гості святкова церемонія були вручені мініатюри пам’ятник, які роз’їхалися в різних куточках країни. Тепер вони будуть нагадувати про видатну особистість, яка за короткий 37 року життя встигли написати сотні цінних публікацій і виступали за чистоту і розвиток все слов’янських мов.
У місцевій школі також був відкритий музей Юрія Гуца-Венеліна.
В рамках свого візиту с. Тибава Антон Кіссе поспілкувався з місцевими болгарами, родом з Тарутинського району і відомим болгарським художником Йосифом Роглева. скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Травень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31