» » » Понеділок -ангельський день. У чому полягає сила янгола-охоронця

Понеділок -ангельський день. У чому полягає сила янгола-охоронця

Якось святитель Іосаф (Бєлгородський) зустрів старця, який жив більше 100 років. На питання – в чому секрет його довголіття, старець зі сльозами промовив: “Я не можу померти! Я прокляв ангела-хранителя”. Виявилося, що перш старець був священиком. І в Петрів піст поміщик, який запізнився на літургію, наказав відслужити літургію повторно заради нього. Священик не має права служити дві літургії в день на одному престолі. Тому ангелхранітель сказав: “Не роби цього, а то будеш проклятий!”. На що священик відповів ангелу: “Будеш ти сам проклятий!”, І відслужив друге літургію для поміщика. Іосаф став питати – де ж той храм, в якому ти відслужив другий літургію? “Храм згорів”, – відповів старець. Іосаф запропонував піти на те місце, де був храм, і відслужити там літургію. Прийшли вони в чисте поле, і бачать – на місці, де колись був храм, стоїть ангел із запаленою свічкою. На тому місці відслужили літургію, а старець висповідався, причастився і спокійно відійшов до Господа.
ХТО ТАКІ АНГЕЛИ. “Ангел-охоронець дається нам у таїнстві Хрещення і є нашим головним захисником, тому ображати його і засмучувати я б нікому не радив, – підсумував розказану історію з Житія святих Дмитра Ростовського, духовний наставник, намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло. – Під час хвороби і молитви він теж поруч з нами. Ангел-¬хранітель бере на руки душу під час смерті, і перебуває з нею на поневіряння, і в день Страшного суду він буде свідчити про добрі справи, які душа зробила за своє земне життя. Свідоцтв явища ангелів безліч в Святому Письмі. Ангели – духи невидимі і безтілесні, безсмертні, як наші душі. Але Бог обдарував їх більш високими силами і здібностями, ніж людей. Розум їх досконаліше нашого. Вони завжди виконують волю Божу. І так утвердилися в творенні добра, що й грішити просто не можуть. Багато разів Ангели були видимим чином, приймаючи на себе тілесний вигляд, коли їх Бог посилав до людей сказати, чи сповістити Свою волю. Слово ангел означає “вісник”. Зазвичай Ангел зображується на іконах у вигляді красивих юнаків, на знак їхньої духовної краси. Їхні крила означають, що вони швидко виконують волю Божу”.
АНГЕЛЬСЬКИЙ ДЕНЬ. “Ось ви любите понеділок?” – З посмішкою запитав у мене владика Павло. “Ні, звичайно! Понеділок – день важкий, хто ж його полюбить?” – Здивувалася я. “І дарма, свята Церква присвятила ангелам понеділок, – відповів владика.- понеділок може бути” важким “тільки для забобонних і маловірних. А віруючим в цей день на допомогу приходить всі Небесне воїнство, міць всіх небесних сил безтілесних, які є єдиним початком”.
На честь ангелів по понеділках монахи і деякі благочестиві миряни дотримуються посту, читають тропар і кондак ангела-хранителя. Мало того! Перший день тижня можна вважати і “малими іменинами” кожної хрещеної людини – адже саме в день Хрещення людині дається ангелхранітель, а в цей день згадують усіх ангеловхранітелей. Для веруюшіх людей немає невезіння, а є Боже благословення і Божа воля.
ЧИМ АНГЕЛИ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ВІД ЛЮДЕЙ
Слово ангел перекладається як “вісник” Господь посилає ангелів, щоб сповістити людям Свою волю, завжди для нас благу і досконалу. Вони для нас є “старшими братам”.
“Чи не все суть службові духи, – говорить ап. Павло, – посилають на службу для тих, що хочуть наслідувати спасенне” (Євр.1:14). На відміну від людей “ангели – духи вільні від всякої із м’яса, її закони для них чужі”. Тим не менш, ангельські сутності здатні відчувати голод і спрагу особливого роду: “Їх голод – ніколи не перестає потреба насичуватися солодкістю споглядання краси Божественної, солодкістю пізнання премудрості вічною, насичуватися єдиним хлібом живим”.
Ангели істоти безтілесні, а наш зримий світ є лише слабким відображенням світу невидимого, де “небо це також усіяне зірками, але такими, які ми й уявити тепер собі не можемо, зірками, ніколи не спадають, повсякчас сяючими, ранковими зірками, як написано в Святому Письмі: “при загальному тріумфуванні ранкових зірок… затверджені були підстави землі і покладений наріжний камінь її” (Іов. 38: 6-7). Ці ранкові зірки – ангели Господні”.
СКІЛЬКИ ВОЇНСТВА У ГОСПОДА І ЯК ПОБАЧИТИ АНГЕЛА
“А чи знаєте ви, чому немовлята часто посміхаються і навіть сміються уві сні? – Запитав у мене митрополит Павло. – Святі отці кажуть – це вони бачать ангелахранітеля. Діти бачать ангелів, тому що у них душі чисті. Вони знаходяться праворуч (одесную) людини. Дорослі люди теж можуть побачити ангела. Я знав священика, який при освяченні Святих Дарів бачив цілий вівтар ангелів. Ті стояли, нахилившись один до одного над престолом, на якому лежали святі дари – хліб і вино, освячені і перекладені в Тіло і Кров Христові під час здійснення літургії. Там де ангел є – там завжди радість і благоговіння. Якщо ми грішимо – світлий ангел відступає. Наприклад, якщо ми йдемо на якийсь бенкет або в розважальний заклад, ангел йде з нами до дверей. На відміну від сатанинської сили, яка не боїться і в храм заходити, ангели не заходять на територію гріха. Вони стоять за дверима гріха і плачуть”.
СКІЛЬКИ ЇХ? Як пише священномученик Серафим (Звездинский) “незмірно число їх. Вони оточують Престол Божий тьмами тим і тисячами тисяч. “Бачив я, – оповідає пророк Даниїл, – поставили престоли і всівся Старий деньми… Вогняна річка виходила з-перед Ним; тисячі тисяч служили Йому, і десять стояли перед Ним”. А пастирі Віфлеємські, у святу Різдвяну ніч бачили численне воїнство небесне, яке оспівували: “Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління”. Коли Ісус Христос узятий був у саду Гефсиманському, і апостол Петро, на захист Учителя свого, і меча свого вихопив рубонув раба первосвященика, Господь сказав Петру: “Поверни свого меча в його місце… Чи ти думаєш, що не можу тепер упросити Свого Отця, і Він дасть Мені зараз більше дванадцяти легіонів ангелів? “. Численне воїнство… Тьми і тисячі тисяч… Ось чому в слові Божому і порівнюються ангели з зірками – їх не злічити. Зірками можна милуватися і, дивлячися на них, прославляти Творця, але злічити їх не можна; так і ангелів: можна їм молитися, можна оспівувати їх, але сказати, скільки їх, не можна”.
ЯК АНГЕЛИ ЖИВУТЬ. “Населяє нами земля є як би деяка точка, що знаходиться в осередді неба, – пише далі владика Серафим. – Тому, що оточує її небо настільки ж більшу має число мешканців, скільки більше простір. “Тисячі тисяч служать Йому, і десять чекають Йому” (Дан.7:10).
Так великий, так неосяжний ангельський світ! І який порядок, яка чудова гармонія, стрункість і світ панують в ангельському світі при всій його неосяжності! Не думайте шукати серед ангелів рівності або розгнузданої свободи, що виставляється і проповідується часто у нас як ідеал, як верх досконалості. Ні, нічого подібного не знайдете в ангелів! І там одні начальствуют і чекають, інші коряться і підуть. Істотне і повну рівність знаходиться тільки між Святої Трійці: Богом Отцем, Богом Сином і Богом Духом Святим”.

Джерело. скачать dle 11.3
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
"Ти будеш садити пасулю, аршувати і красти сіно": гумористи про "Синій кит" на Закарпатті У Мережі стрімко набирає популярності історія про закарпатського "адміністратора" небезпечних ігор типу "Синій кит", що
47 днів очищення: Як пережити Великий піст без шкоди для душі і тіла
47 днів очищення: Як пережити Великий піст без шкоди для душі і тіла Тисячі людей сприймають піст як такий собі "модний тренд", забуваючи про тихе умиротворення, внутрішнє споглядання,

Коментарі

Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:

Введіть код:
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:



«    Серпень 2017    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31