ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » » Цікаві факти про сон

Цікаві факти про сон

 Вперше Всесвітній день сну (World Sleep Day) був проведено 14 березня 2008 року і з тих пір проводиться щорічно в рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по проблемам сну і здоров'я. У 2013 році День проводиться 15 березня.
Сон - особлива форма існування організму, не менш складна, ніж денне неспання. Під час сну, що правильно протікає, організм відновлює сили, витрачені на денну активність. Саме тому здорова людина прокидається з відчуттям свіжості і припливу сил.
У Всесвітній день сну активізується соціальна реклама, влаштовуються конференції та симпозіуми, присвячені проблемам сну і впливу розладів, пов'язаних з його порушенням, на здоров'я людини і суспільство в цілому. Збалансоване харчування, правильна організація режиму дня, достатній час для сну - необхідні умови для збереження фізичного та психічного здоров'я на довгі роки.
Під час сну у нас спостерігається мінімальний рівень мозкової активності і знижені реакції.
Доведено, що тривалі періоди "недосипу" негативно позначаються на якості життя: пропадає відчуття гумору, з'являється дратівливість, замкнутість, зацикленість на одних і тих же проблемах. Втрата всього лише 4 годин сну знижує реакцію на 45%. Погіршується пам'ять, можливе загострення різних захворювань.
Медики називають поганий сон щаблем до майбутніх інсультів, інфарктів, гіпертонії та інших серйозних захворювань. У той же час нормальний сон - один з дієвих способів профілактики серцево-судинних і багатьох інших захворювань, ожиріння. Фахівці стверджують, що недосипання не тільки знижує працездатність, а й призводить до нервових розладів. Сон допомагає мозку позбавитися від всього зайвого, "зчищаючи" з нейронних сполук непотрібні білки.
Для того щоб висипатися, досить слідувати декільком простим правилам. Намагайтеся не накопичувати періоди "недосипу". Не варто приймати перед сном алкоголь і продукти, які містять кофеїн, - вони негативно впливають на нервову систему. Відомо, що шкодить якості сну ще й те, якщо ви лягаєте спати голодним або, навпаки, щільно поївши. Після вечері і до сну повинно пройти близько 4-х годин.
Однак, спати багато не менш шкідливо, ніж недосипати. На думку вчених, ідеальна тривалість сну дорослої людини становить 7-8 годин на добу. Деякі фахівці вважають, що жінкам потрібна додаткова година сну, тому що вони більш емоційні. Дітям для нормальної роботи організму необхідно спати не менше 10 годин на добу. Повноцінний сон може знизити у них прояви синдрому дефіциту уваги та гіперактивності і поліпшити поведінку.
Нехай це свято буде ще одним приводом приділити увагу своєму сну, а, значить, і здоров'ю. Приємного, здорового, повноцінного сну!

Цікаві факти про сон

Сон - одне з найбільш загадкових і цікавих явищ в нашому житті.
В епоху стародавніх римлян, деякі сни були навіть представлені до розгляду та інтерпретації Римським сенатом. Вони вважали, що сни були повідомленнями Богів, а під час воєн і великих кампаній полководці мали при собі людину, яка могла розгадувати їхні сни.
У додаванні до цього, багато хто знає, що багатьом великим людям їх креативні ідеї приходили уві сні.
Але що ми дійсно знаємо про сни?
Нижче кілька чудових і цікавих речей про сни.
В липні у Фінляндії проводиться популярне свято - День сонька.
1. Ви забуваєте 90% своїх снів
Вже через 5 хвилин після прокидання, йде половина спогадів про сон, через 10 - ви не пам'ятаєте 90%.
2. Сліпі люди теж бачать сни
Люди, які осліпли після народження можуть бачити картинки у сні. Люди, які народилися сліпими не бачать жодних картинок, але бачать образи не менш яскраві, що стосуються їх інших почуттів: слух, нюх, дотик і емоції.
3. Всі бачать сни
Кожна людина бачить сни (крім людей з критичними психічними розладами). Якщо ви думаєте, що ви не бачили сон - ви просто його забули.
4. У наших снах ми бачимо обличчя, які вже бачили
Наш мозок не може малювати обличчя - в наших снах ми бачимо справжні обличчя справжніх людей, яких ми коли-небудь бачили протягом нашого життя. Ми можемо не пам'ятати всі обличчя, але наша підсвідомість запам'ятовує практично всі. Протягом життя сучасна людина бачить сотні або навіть тисячі осіб, тому мозку є з чого вибрати.
5. Не всі бачать кольорові сни
Аж 12% зрячих людей бачать чорно-білі сни. Інші 88% сплять в кольорі. Дослідження з 1915 по 1950-ті роки встановило, що більшість снів було чорно-білими, але ці результати стали змінюватися з 1960-их. Сьогодні тільки 4,4% снів людей до 25 років - чорно-білі. Нещодавні дослідження припустили, що ці зміни можуть бути пов'язані з переходом від чорно-білого телебачення до кольорових засобів масової інформації.
6. Сни символічні
Якщо ви бачите сон про якийсь певний предмет, це не сон. Сни говорять досить глибокою символічною мовою. Ви бачите у сні образи, але не певні предмети.
7. Емоції
Більшість емоцій, що з'являються у сні, пов'язані з тривогою. Негативні емоції зустрічаються набагато частіше ніж позитивні.
8. Ви бачите від 4 до 7 снів за ніч
Розрізняють навіть кілька фаз сну: від поверхневого сну до глибокого.
Швидка фаза сну починається приблизно через півтори години після засипання.
9. Тварини теж бачать сни
Дослідження було проведено на багатьох різних тваринах, і вони всі показують аналогічні мозкові процеси під час сну, як і у людини. Подивіться як іноді спить собака. Лапи рухаються як при бігу, а звуки схожі на запеклу погоню, але тільки у сні.
10. Параліч тіла
Одна з стадій сну - стадія, при якій відбувається швидкий рух очима. Ця стадія займає у дорослої людини 20-25% всього сну, це близько 90-120 хвилин за ніч.
У цій фазі сну тіло людини паралізується спеціальним механізмом у мозку, який не дозволяє рухам тіла уві сні переходити в рухи тіла наяву.
11. Dream Incorporation
Наша свідомість інтерпретує зовнішні подразники так, що наші почуття буквально забиваються ними, і ми робимо їх частиною свого сну. Це означає, що іноді те, що ми чуємо з реальності вплітається в наш сон. Наприклад вам може наснитися, що ви перебуваєте на концерті, в той час як ваш брат грає на гітарі в сусідній кімнаті.
12. Чоловікам і жінкам знятися різні сни
Чоловіки мають тенденцію бачити у снах осіб чоловічої статі. Близько 70% персонажів в чоловічому сні - також чоловіки. З іншого боку жіночі сни складаються з практично рівного числа чоловіків і жінок. Крім того, у чоловіків більш агресивні емоції уві сні, а у жінок все збалансовано.
13. Віщі сни
Результати декількох досліджень серед населення різних країн показали, що від 18% до 38% людей хоча б один раз бачили віщий сон і 70% з них зазнавало déjà vu (дежа вю - вже бачене). Відсоток осіб, які вірять у віщі сновидіння можливо ще вищий - від 63% до 98%.
14. Якщо ви хропете, значить ви не бачите сон
Людина хропе тільки в повільній фазі сну, при цьому під час хропіння сни не сняться. Цей факт або точніше судження досить відоме, але жодних наукових підтверджень поки немає. Тому вирішувати тільки вам. Але якщо ви не хропете, то вам нема чого боятися.
15. Сни ростуть разом з нами
Сни бачать діти з народження, і навіть до народження, в утробі матері. Правда, їх зміст і насиченість дуже прості і примітивні. Витонченість і комплексність в снах починає проявлятися приблизно до 7-10 років життя, і в подальший час вони тільки ускладнюються - "режисер" наших снів росте разом з нами.
Новонароджений - причина браку сну його батьків. У перший рік його життя батьки втрачають 400-750 годин сну.
Підліткам потрібно стільки ж сну, скільки і маленьким дітям - близько 10 годин, у той час як тим, кому за 65, - 6 годин. Для середнього віку - 25-55 років - оптимально 8 годин.
16. Сон лікує від депресії
Зараз вже практично всі вчені сходяться на думці, що сни необхідні нашому мозку для повноцінного життя. Не дарма в російській мові є прислів'я "утро вечера мудреннее" - для людей, схильних до депресії трохи сну може бути найкращими ліками, ніж новомодні медикаменти і дихальні гімнастики.
17. Сни залежать від запаху
У 2008 році німецькі медики підтвердили, що якщо під час сну людський ніс відчуває будь-який неприємний запах, зміст снів поступово стає вельми неприємним, негативним. Варто тільки змінити запах, і сни знову стають більш комфортабельними і приємними.
18. Спить чи не спить
Рекорд на найдовшу відсутність сну становить 18 днів, 21 годину і 40 хвилин. Рекордсмен розповів про галюцинації, параною, погіршення зору, про проблеми з мовою, концентрацією і пам'яттю.
Неможливо точно визначити спить людина чи ні без ретельного медичного спостереження. Люди можуть спати з відкритими очима.
Британські дослідники Міністерства оборони розробили спосіб, як солдатам можна знаходитися в стані неспання протягом 36 годин. Крихітні оптичні волокна, вставлені в спеціальні окуляри, проектували кільце яскравого білого світла (зі спектром, ідентичним сходу сонця) навколо краю сітківки очей солдатів, приводячи в оману їх мозок.
Крихітні люмінесцентні промені цифрового будильника можуть перешкодити вашому сну.
Експерти кажуть, що найбільш привабливий «руйнівник» повноцінного сну - цілодобовий доступ в інтернет.
19. Всім спати!
Якщо вам досить п'яти хвилин, щоб зануритися в сон, значить, вам явно не вистачає сну. Ідеальний проміжок - між 10 і 15 хвилинами. Це означає, що ви достатньо сильно втомилися, але вдень ви себе відчували бадьорим.
Сімнадцять годин безперервного неспання приводить до погіршення в роботі, як дія 0,05 відсотків рівня алкоголю в крові.
В одному з шести дорожніх пригод причина - втома водія (за даними NRMA).
Температура тіла і цикл сну тісно пов'язані. Саме з цієї причини теплі літні ночі можуть викликати неспокійний сон.
Після п'яти безсонних ночей дію алкоголю на організм збільшується в два рази
20. Біологічний годинник
Так звані «біологічні годинники», які дозволяють деяким людям прокидатися, коли вони хочуть, працюють завдяки гормону напруги адренокортикотропіну. Дослідники говорять, що різке збільшення його рівня відбивається на несвідомому очікуванні стресу від ранкового підйому.
Люди сплять у середньому на три години менше, ніж деякі примати, які сплять по 10 годин.
Велику частину інформації про сон ми дізналися за минулі 25 років.




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Жовтень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31