» » Як живуть у «Кончі-Заспі по-закарпатськи»

Як живуть у «Кончі-Заспі по-закарпатськи»

Як живуть у «Кончі-Заспі по-закарпатськи»

…Під румунським кордоном розташоване село з маєтками, які, здається, бувають лише в казках. Ну чи в депутатських селах. Це Нижня Апша, і тут, кажуть, чи не кожен селянин має власний бізнес, пише газета «Експрес». 

Добратися сюди неважко — лише 10 хвилин автівкою від Солотвино. Із траси — поворот до села. Відразу впадають в очі розкішні вілли. Справді роз-кі-шні! Із арками, балконами, чимало з них мають по два гаражі. Селом гасають дорогі автівки. Номери найчастіше іноземні — словацькі, румунські, чеські.

Я в українському селі? Ущипніть! 

…Джип паркується перед триповерховим будинком. З автівки виходить молода пара — чоловік у костюмі, жінка накидує на плечі хутро. Одяг — наче з вітрини дорогого бутіка.

Поруч — типовий для Нижньої Апші міні-палац: по центру двоповерхової будівлі — кругла башта, до вхідних дверей ведуть широкі мармурові сходи. Біля гаража дві автівки — джип на іноземних номерах та дешевше чорне авто на українських. Володіння захищає триметровий паркан.

Широкі сходи, численні вежі, арки та балкони — ознака «апшівського» стилю в архітектурі. А скільки вікон! Тож не один день треба, щоби всі помити! Натомість задні фасади, які з вулиці не видно — без жодних прикрас.

Помічаю, що місцеві косо на мене дивляться. Та не тому, що я сьогодні не прихопила з собою шубу й золоті прикраси. Тутешні не надто люблять чужинців. Навіть своїх дітей воліють одружувати лише з місцевими — щоби капітали примножувалися.

З одного будинку виходять два чоловіки в ділових костюмах, із дипломатами, сідають у чорний мерседес. Поруч хлопчики катаються на гіроскутерах — ціни на такі забавки стартують від п’яти тисяч гривень.

Відзначаю, що в селі — чудові дороги. Жодних ям! Аж тут повз мене проїздять старенькі «жигулі»… Помічаю за «палацами» і звичайні сільські хатини. На подвір’ї однієї з таких літнє подружжя збирає виноград. Біля хатинки складені на зиму дрова.

Вітаюся з господарями. Вони привітно відповідають. Але румунською! Українську тут ледь розуміють. Це і не дивно, адже майже всі тутешні жителі — етнічні румуни. І вказівники найближчих сіл дублюються двома мовами. Наприклад, як тут — «Нижня Апша» та «Apsa de jos».

То звідки ж такі статки? 

…Приглядаюся до розкішних вілл уважніше. Помічаю, що далеко не всі будинки обжиті. У багатьох люди живуть лише в кількох кімнатах. Весь «палац» обігріти взимку дорого, особливо — газом. Тож біля розкішних маєтків бачу стоси дров.

Біля двоповерхового дому господар розвантажує причеп. «Узимку ми не палимо газом, лише дровами. А коли дуже холодно, перебираємося до літньої кухні, її обігріти легше», — вказує на невеличку хатину позаду будинку.

Чимало «палаців» так і не добудували. А стіни деяких обросли виноградом, пішли тріщинами — очевидно, що власники покинули їх…

«Переживаємо не найкращі часи, уже не так багато маємо грошей, як раніше, — розповідає ламаною українською жінка, що живе по сусідству із покинутим маєтком. — Ось мої сусіди, так і не доробивши ремонт, 10 років тому виїхали в Італію. Цей будинок намагалися продати. Та хто захоче купувати тут триповерховий палац?»

Розпитую, як місцеві заробили стільки грошей, щоби побудувати ці палаци.

«Думаєте, це легко? — гірко каже жінка. — Гроші заробляли роками, важкою працею».

Перші статки місцеві заробили понад 30 років тому на… насінні. Кажуть, що вирощували соняшник, насіння обсмажували й продавали по всій Україні та за кордон, вивозили мішками у Сибір.

Пізніше чи не півсела стали виготовляти спирт, горілку. Інші возили через кордон цілими ешелонами цигарки, солодощі й антикварний крам. А хто своєї справи не започаткував — їхали на заробітки. У Чехію, Німеччину, Італію, а також у Росію — на будови, зводили російським можновладцям пишні палаци. І вдома вирішили щось схоже відтворити.

«Заради грошей багатьом чоловікам довелося по 20 років бути на заробітках, не бачити сім’ю. Тут немає чому заздрити, — зітхає місцевий пенсіонер. — Я на будову не їздив, тож живу в звичайній хаті. Зате завжди був поруч із дружиною і дітьми”.

Зрештою, зароблені гроші в ті часи важко було надійно зберегти. Вкладали в нерухомість — ось так і виросли тут величезні палаци. Будувалися за принципом «зроблю дорожче, ніж у сусіда».

Хто мав підприємницький хист, зароблені гроші вкладав у магазини, ресторани, ферми. Щоправда, не в усіх місцевих бізнес — легальний.

«Чи не в кожному домі тут щось виготовляють, — розповідає місцевий чоловік. — Мої сусіди, наприклад, гонять підроблений коньяк. Їх ніхто ніколи не зловить, бо платять ду-у-уже хороші відкати кому треба. Хтось виготовляє нібито «румунські» меблі, хтось фальсифікує каву».

«А ще процвітає контрабанда. Тут живе та-а-ака мафія», — шепоче дівчина зі сусіднього села, Білої Церкви.

Кажу, що, за офіційними даними, в останні три місяці поблизу Нижньої Апші зловили лише двох контрабандистів. «Мабуть, не місцевих, — сміється вона. — Бо в тутешніх усе домовлено…»

Галина МАМЧУК скачать dle 11.3
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
18 невиправдано дорогих речей, які відрізняються від дешевих лише захмарною ціною
18 невиправдано дорогих речей, які відрізняються від дешевих лише захмарною ціною Кажуть, скупий платить двічі.  Але чи завжди є сенс купувати виключно дорогі товари, особливо якщо за своїми функціями
Вікенд в Європі: топ-5 бюджетних вилазок з України
Вікенд в Європі: топ-5 бюджетних вилазок з України Невелика подорож восени – прекрасний спосіб подолати хандру, яка приходить до нас з холодом, та зарядитися позитивними

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Листопад 2017    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30