ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Перетнути кордон закарпатцям буде складніше. ЄС змінює правила в’їзду


З 2020 року для громадян тих країн, у яких з Європейським союзом діє безвізовий режим, зміняться правила в’їзду в Шенгенську зону, пише СВІТUA з посиланням на kordon.
Зараз, як відомо, досить біометричного паспорта, квитків назад і документів, що підтверджують мету поїздки, строки перебування та місце проживання. Через два роки для в’їзду в ЄС знадобиться ще і попередня авторизація в системі ETIAS. Тобто, плануючи поїздку до Європи, потрібно буде зайти на спеціальний сайт і заповнити реєстраційну форму із зазначенням: ПІБ, дати і місця народження, національності, паспортних даних і цілей поїздки. Попередню реєстрацію в системі ETIAS раз на три роки повинні будуть проходити люди у віці від 18 до 60 років. Заповнення однієї онлайн-форми обійдеться в 10 євро. Європейському ж бюджету впровадження системи ETIAS влетить в копієчку: розробка і впровадження – 2121 млн євро, плюс 85 млн євро щорічного обслуговування.
На своєму засіданні 19 жовтня Комітет Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ (LIBE) схвалив зміни правил в’їзду для безвізових країн. За словами депутатів Комітету, нові вимоги для в’їзду в Шенгенську зону торкнуться як жителів України, Грузії, Молдови, так Америки і Канади. Тобто всіх тих, у кого з Євросоюзом угоди про безвізовий в’їзд. А таких країн, даними Єврокомісії, більше 60. Згідно зі схваленим Комітетом LIBE законодавчих поправок, до 2020 року повинна заробити система попередньої електронної реєстрації ETIAS (The European Travel Information and Authorization System).
«Взагалі ця пропозиція не нова. Єврокомісія працює над цим з 2008 року. Основна мета ETIAS – збір інформації про відповідність іноземних громадян подорожувати в ЄС і визначення, створюють такі мандрівники загрозу безпеки. Такі кроки робляться ЄС у відповідь на підвищений ризик терористичних атак в європейських країнах», – сказав член Комітету LIBE Майкл Боні.
Дев’ять років тому з ініціативою запровадження попередньої реєстрації для безвізових мандрівників виступили Німеччина та Франція. Але тоді ідею Парижа і Берліна в ЄС не підтримали. Зараз, у зв’язку з міграційним кризою і підвищеним ризиком терористичних загроз, ініціативу реанімували і всерйоз взялися за її втілення. За інформацією Єврокомісії, до 2020 року безвізових мандрівників в Євросоюз заїде на 9 млн більше (39 млн чоловік), ніж у 2014 році (30 млн осіб). Європарламентар від Угорщини Кінга Гал, також член комітету LIBE, пояснила, що зараз європейські прикордонні та правоохоронні органи практично не мають інформації про безвізові мандрівників. ETIAS, за її словами, заповнює цей інформаційний пробіл і підвищить безпеку ЄС.
Тепер, за словами європарламентаря від Латвії, члена Комітету LIBE Артиса Пабрикса, справа за європейською бюрократією: рішення комітету від 19 жовтня дозволяє Європарламенту почати тріалог з Радою і Єврокомісією, але остаточне рішення за Європарламентом – він повинен остаточно затвердити систему ETIAS.
За інформацією, розміщеною на сайті комітету LIBE, безпосередньо перед поїздкою безвізові мандрівники повинні будуть заповнити електронну форму на сайті системи ETIAS. «Де потрібно буде вказати: ПІБ, дату і місце народження, стать, громадянство, паспортні дані (термін дії проїзного документа і країну випуску), домашню адресу та контактну інформацію, а також країни ЄС, в яку маєте намір в’їжджати в першу чергу. Заявнику необхідно вказати наявність будь-яких обвинувальних вироків за серйозні кримінальні злочини (наприклад, тероризм, сексуальна експлуатація дітей, торгівля людьми, наркотиками, вбивство і зґвалтування), перебування в зонах конфліктів і будь-яких адміністративних рішеннях за останні 10 років, вимагають покинути країну», – йдеться в прес-релізі рішення Комітету LIBE.
Заповнювати таку онлайн-заявку перед в’їздом в Шенгенську зону потрібно буде раз у три роки, і це обійдеться в 10 євро, хоча раніше звучала цифра 14 євро. Відповідь заявнику від європейських прикордонних служб з дозволом або відмовою у в’їзді прийде через 72 години після заповнення заявки.
«Це значить, що як тільки зміни вступлять в силу (а це очікується з 2020 року), вони будуть застосовуватися до громадян України, так і до громадян Америки. ETIAS – це не віза. Це більш прозорий і зручний для відвідування ЄС режим. Жителі безвізових країн зможуть, як і раніше подорожувати без віз, але їм необхідно буде пройти просту електронну авторизацію перед в’їздом в Шенгенську зону. Система ETIAS допоможе виявляти нелегальних мігрантів та осіб, що представляють загрозу безпеці ЄС, перш ніж вони прибудуть на кордон. ETIAS також усуне існуючу відсутність інформації про безвізові мандрівників», – сказав Артіс Пабрікс.
Подібна система попередньо реєстрації безвізових мандрівників давно працює в США і Канаді. Наприклад, для безвізового в’їзду в Штати потрібно отримати дозвіл електронної системи авторизації подорожей ESTA ESTA. Онлайн-форму з питаннями про мету візиту, місці проживання під час перебування в США і імовірну дату виїзду, потрібно заповнити не пізніше, ніж за 72 години до дати вильоту. Заповнення однієї онлайн-форми обійдеться в $14. Без дозволу електронної системи авторизації у в’їзді в Штати буде відмовлено. Аналогічна система діє і в Канаді, але коштує це набагато дешевше – трохи більше $5 за заповнення однією онлайн-форми.
Українські парламентарії не бачать у європейській ініціативі нічого нового, незаконного чи загрожує українським інтересам. «Власне, така система попередньої реєстрації працює для всіх тих, хто має безвізовий режим з США. І кожен, хто туди їде, повинен заповнити анкету на спеціальному веб-сайті. Ця практика не нова і в даному випадку я вважаю, що ЄС просто намагається копіювати існуючі механізми для безвізового режиму. Не бачу нічого страшного, якщо громадяни України, які збираються виїжджати, просто зайдуть на цей веб-сайт і заповнять необхідну форму», – сказав член парламентського комітету у закордонних справах, нардеп від БПП Володимир Ар’єв.
За його словами, аналогічну форму попередньої онлайн-реєстрації планує ввести і Україна по відношенню до громадян Росії з 1 січня 2018 року. Плюс громадяни РФ зможуть в’їхати на територію України тільки за біометричними паспортами. Таке рішення прийняли на засіданні РНБО ще в липні. Тоді Порошенко доручив главі МВС Арсену Авакову обладнати основні пункти перетину кордону обладнанням для фіксації біометричних даних. Правда, за два місяці до запровадження нової системи в’їзду для росіян невідомо, закупила чи Держприкордонслужба відповідне обладнання і як йде справа з розробкою онлайн-сервісу попередньої реєстрації




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...