» » Закон про освіту. Будапешт наносить асиметричний удар - будуватиме на Закарпатті десятки угорськомовних дитсадків

Закон про освіту. Будапешт наносить асиметричний удар - будуватиме на Закарпатті десятки угорськомовних дитсадків



Угорщина має намір збільшити кількість дітей, які відвідують садочки в угорськомовних регіонах
25 жовтня у селі Велика Добронь на Ужгородщині відбулася презентація програми «Розвиток дитячих навчальних закладів у Карпатському басейні», яка фінансується урядом Угорщини. В рамках програми вже оновлено 6 дитячих садочків в населених пунктах Закарпаття, переважно Ужгородського та Мукачівського районів. Про це пише mukachevo.net.
За словами уповноваженого уряду Угорщини Іштвана Грежі загалом на Закарпатті планують провести реконструкцію 80 дошкільних навчальних закладів та збудувати 22 нових. На це уряд Угорщини виділив 4,5 млрд форинтів. Головна мета - збільшити кількість дітей, які відвідують садочки в угорськомовних регіонах з 54 тисяч до 64 тисяч.
Вже цього року, за його словами, буде оновлено 34 дитячих садочки в різних районах Закарпаття. Іштван Грежа також пообіцяв, що допомога з боку Угорщини надійде навіть у найвіддаленіші гірські райони області. Угорськомовні садочки отримають меблі, іграшки, книги, проектори та ноутбуки з 55 гігабайтами казок, а деякі навіть футбольні майданчики.
Ілдика Орос, голова Закарпатського угорського педагогічного товариства розповіла, що першочергову увагу буде приділено також модернізації дитячих кухонь.
Нагадаємо, через новий закон про освіту, який був ухвалений 5 вересня Верховною Радою, декілька сусідніх із Україною країн висловили заперечення проти певних його положень. Скандал, зокрема виник, через 7 статтю документа, якою збільшується частка україномовного навчання у школі після 5-го класу. Найактивніше виступають проти закону Угорщина та Румунія, частина країн, зокрема, Болгарія, відмовилися від претензій.
Як повідомлялося, Угорщина планує поставити на саміті асоціації з Україною питання щодо порушення Угоди про асоціацію з ЄС у зв'язку з ухваленням українського закону про освіту.
Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з ЄС і заохочуватиме Київ та Будапешт розв'язати освітню проблему шляхом діалогу.
28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки комісії стосовно закону будуть готові до грудня.
Як пояснив Сергій Головатий, член Венеційської комісії, право нацменшин на власні школи не зобов’язує Україну їх фінансувати.
Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Міністр освіти України Лілія Гриневич заявила, що не вважає заяви Угорщини цивілізованим діалогом.

скачать dle 11.3
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Угорщина збільшить виплати угорським вчителям Закарпаття на 80% – до 270 тис. форинтів
Угорщина збільшить виплати угорським вчителям Закарпаття на 80% – до 270 тис. форинтів Йдеться про щорічні одноразові виплати, які здійснюються урядом сусідньої країни. Як нещодавно зауважили ряд угорських

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. 90-річна чеська бабуся перетворила маленьке село на свою арт-галерею. ФОТО
  2. Жахлива знахідка: поблизу м.Сколе в рові знайшли тіло мертвої дівчини (ФОТО 18+)
  3. «Людський фактор» спричинив пожежу в санаторії на Свалявщині
  4. Моторошні фото ДТП, що сталося на Закарпатті
  5. Автобус із заробітчанками зіткнувся з вантажівкою, багато загиблих
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Листопад 2017    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30