ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

» » Особливості осіннього призову на Закарпатті

Особливості осіннього призову на Закарпатті

З 1 жовтня в Україні розпочався осінній призов, який триватиме два місяці – до кінця листопада. Уряд уже затвердив кількість призовників – 10 460 осіб.
collage_47
Призовний вік в Україні становить 20–27 років. Тих, кого кличуть до армії, мають бути здорові, без судимості та підстав для відтермінування або звільнення від армії. Утім 18- та 19-річні також мають з’явитися на призовні комісії для отримання відстрочки.
Детальніше про хід призовної кампанії на Закарпатті говоримо з в. о. начальника відділу комплектування та призову, заступником військового комісара області Сергієм Шахлевічем.
– У ході призовної кампанії планується призвати до війська 155 осіб із Закарпаття. Це найменше планове завдання порівняно з іншими областями. Варто зазначити, що воно закладається спеціальною постановою Кабміну на виконання указу Президента. Цю кількість розраховують відповідно до чисельності призовників, які перебувають на обліку та підлягають призову. Тобто тих, хто не має права на відстрочку та не може бути знятий з обліку. І найголовніший показник для нашої області – це реальна присутність призовників на місцях.
– Яким чином призовників розподілять по районах області?
– Усі 13 районів мають окремий план. Звичайно, основними локомотивами є Ужгородський та Мукачівський райони, де досить велика кількість призовників. Відтак ідуть Виноградів, Іршава, Хуст. Звісно, у гірських районах значно менше планове завдання.
– Розкажіть, будь ласка, про підготовчі заходи перед початком цієї призовної кампанії.
– Відповідно до розпорядження голови Закарпатської ОДА, з вересня в нас розпочалось оповіщення призовників на медичний огляд. А ще раніше, у серпні, ми стали вивчати їхні персональні якості по особових справах та з виїздом на місця. Що стосується призовних комісій, то вони працюють із жовтня.
– Якою є явка на призовні дільниці і чи співпрацюєте ви з правоохоронними органами, якщо призовники не з’являються?
– Якщо проаналізувати явку призовників на медогляд, який проходив майже весь вересень, то ситуація дуже погана. Хлопці просто не з’являються. Можливо, це пов’язано з тим, що їх немає на місці, вони на заробітках або ж як правило ухиляються. Батьки й родичі кажуть, що їх нема вдома, а насправді вони десь ховаються. У деяких районах доходить навіть до 90% неявки. Приходить дуже мізерна кількість. На мою думку, це все через те, що в нас дуже м’яке законодавство. Звичайно, списки цих призовників передаються в правоохоронні органи, щоб хлопців примусово доставили на призовні дільниці. Але, як показує практика, навіть наша нова поліція мляво реагує на подібні випадки. Крім того, матеріали передаються до правоохоронних органів для порушення кримінальних справ. Тож поки що немає реальної допомоги з цього питання. Усі проблеми: неявка, нездійснення в повному обсязі оповіщення, яке мають виконувати органи місцевого самоврядування, – лягли на плечі військкомату.
– Розкажіть про терміни військової служби та куди поїдуть служити цьогорічні призовники.
– Призовників розподілять по відповідних збройних структурах: до Збройних сил України (сухопутні, високомобільні десантні війська, повітряні сили, військово-морські сили), Національної гвардії, Державної спеціальної служби транспорту. Для призовників, які не мають вищої освіти, служба триватиме 18 місяців. Ті, хто вже отримав ступінь спеціаліста або магістра, – 12.
– Хто має право на відтермінування служби?
– Є чотири основні причини для відтермінування: за сімейними обставинами, для продовження навчання, професійної діяльності, за станом здоров’я.
– На які пільги чи соціальні гарантії можуть розраховувати пільговики?
– Відповідно до Постанови від 20 вересня 2017 р. № 660-р «Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у жовтні — листопаді 2017 року» кожний призовник, який буде відправлятись до військ отримає матеріальну допомогу в розмірі – 3 200 грн.
За тими строковиками, які працюють, зберігається робоче місце й зарплатня. Варто також згадати про стандартний пакет пільг: харчування, одяг, медичне забезпечення, відпустка до 10 днів.
– Наостанок, скажіть, будь ласка, чи будуть призовників відправляти в зону проведення антитерористичної операції?
– Ми завжди про це говоримо й наголошуємо, що жодного з призовників не залучатимуть до участі в антитерористичній операції на Сході України. Ми розуміємо, що часто батьки тому й не відпускають дітей на військову службу, бояться, що хтось потрапить на передову. Такого не може бути, бо з військкомату призовники їдуть у навчальні центри, військові частини – на їхнє постійне місце дислокації. Там будуть проходити внутрішню службу для нормального функціонування цих військових частин. Жоден призовник у зону АТО не поїде!
Христина БІКЛЯН скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Лютий 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28