ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » Зміни, які очікують на українського лікаря та пацієнта після медреформи

Зміни, які очікують на українського лікаря та пацієнта після медреформи

 


19 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про медичну реформу. За закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів проголосували 240 із 343 присутніх народних депутатів, пише Gazeta.ua
Закон набуває чинності через місяць з дня його публікації і вводиться в дію з 1 січня 2018 року.
Що передбачає медреформа?
Нова служба. Замість бюджетного фінансування лікарні, буде купівля у закладу послуги за бюджетні кошти. За це відповідатиме Національна служба здоров’я. Це центральний орган виконавчої влади. Нова структура займатиметься замовленням послуг для пацієнтів, управлінням бюджетом і його розподілом між медичними закладами. Проте замовляти послуги НСЗУ буде, орієнтуючись на вибір громадянами того чи іншого закладу охорони здоров’я, так працюватиме принцип “гроші ходять за пацієнтом”.
Єдина тарифна сітка. Перелік послуг буде щорічно встановлюватися Кабміном і затверджуватися парламентом – безоплатних та платних. Він буде єдиним по всій країні. Діятиме єдина тарифна сітка, незалежно від того, де ця послуга надається.
Що буде 100% безплатно. 100% безоплатною та гарантованою буде первинна, екстрена та паліативна допомога, а також ведення вагiтності і пoлоги.
Спочатку пацієнт має знайти собі лікаря первинки. Ними можуть бути педіатри, терапевти і сімейні лікарі. Важливо, що вибирати можна не за місцем прописки. Найпростіший крок – знайти за місцем проживання. З цим лікарем укладається декларація про намір лікуватися саме у нього, і спеціаліст починає вести пацієнта. Важливо, що лікаря можна змінювати необмежену кількість разів.
Після того, як пацієнт підпише угоду, він має надати документи – паспортні дані та, за бажанням, ідентифікаційний код. Лікар зареєструє особу в єдиному електронному реєстрі. У перспективі інформація щодо стану пацієнта, призначень, відвідувань лікарів тощо, знаходитиметься в єдиній системі, і в разі потреби лікар зможе отримати повну історію хворого.
Дані щодо призначених ліків будуть в системі, і хворому не потрібно буде з рецептом іти до аптеки. Фармацевт побачить всі призначення та забезпечить всім необхідним. Якщо пацієнт змінює лікаря, то жодної втрати інформації не відбувається, автоматично в системі особа прикріплюється до іншого фахівця.
Спершу – завжди до терапевта. Пацієнт має спершу завжди звертатися тільки до сімейного лікаря. Якщо раніше існувала можливість відразу безоплатно піти до вузькопрофільного спеціаліста, тепер отримати цю послугу безоплатно можна буде лише після консультації у сімейного лікаря. Якщо він не зможе впоратись із хворим самостійно, і вирішить, що потрібна допомога вузькопрофільного спеціаліста, чи ситуація вкрай тяжка, він направить хворого або на додаткову консультацію, або до лікарні. Якщо ж пацієнт не погодиться з рішенням свого сімейного лікаря та звернеться самостійно до потрібного спеціаліста, йому доведеться сплатити за цю послугу.
Хронічні захворювання. Для хворих із хронічними захворюваннями зміниться лише те, що у них з’явиться персональний сімейний лікар.
Для прикладу, у пацієнта з хронічною cepцево-cyдинною патoлогією після укладання декларації з сімейним лікарем з’явиться постійний порадник і в питанні профілактики ускладнень основної патoлогії, а також у питанні постійного моніторингу стану пацієнта. Для цього не потрібен вузький спеціаліст. Проте, за першої ж потреби, сімейний лікар одразу скеровуватиме пацієнта до вузького спеціаліста уже зі своїм описом клінічної ситуації, що буде набагато інформативнішим і кориснішим для пацієнта, ніж звернення до вузького спеціаліста напряму.
Вузькі спеціалісти. Ніхто краще за сімейного лікаря не знає пацієнта. І, на відміну, від самого пацієнта, саме лікар первинки має відповідну медичну освіту і кваліфікацію, щоб рекомендувати пацієнту того чи іншого вузького спеціаліста. Інакше буде те, що відбувається зараз: черга під кабінетами до вузьких спеціалістів і непрацюючу первинну ланку. Винятки, це звернення до гiнeколога чи тpaвмaтолога.
Виклик лікаря додому. Рішення щодо відвідування пацієнта вдома приймає лікар, базуючись на наявній інформації щодо стану пацієнта та клінічній ситуації. Наприклад, у пацієнта неускладнене ГРВІ (без дихальної і сceрцево cyдинної недостатності з температурою в межах 38 і покашлюванням) тут лікар і не потрібен, і не допоможе, бо неускладнене ГРВІ лікується теплим питтям і домашнім режимом. Якщо ж у пацієнта на четвертий день виникає кашель, то він іде до сімейника. Якби лікар прийшов у перший день до такого пацієнта, від його відвідин нічогісінько б не змінилось, крім внутрішньої сатисфакції для пацієнта, що його “оглянув лікар”.
“Швидка”. У разі загострення стану хворого, він зможе зателефонувати до “швидкої”, яка має надати пацієнту невідкладну допомогу і, у разі потреби, доставити до лікарні. Для пацієнта, порівнюючи з ситуацією зараз, нічого не зміниться, окрім підвищення рівня надання послуг.
Тpaвматологія. Тpaвматологія відноситься до невідкладних станів і звернення до тpaвматолога у разі гострої ситуації (впав і не може стати на ногу) не потребуватиме скерування від сімейника. Тpaвмпункти разом з усіма послугами будуть працювати у звичному режимі.
Пaлiaтивна допомога. Це третій гарантований державою вид послуг. Наприклад, хворі на онкoлoгію, коли вже не залишається шансів на одужання, вкрай важко проживають останні дні через нестерпний бiль. Тому підтримка таких хворих життєво необхідна.
Ключові кроки:
– обрати та підписати декларацію з сімейним лікарем
– вчасно проходити обстеження у сімейного лікаря
– у разі загострення звертатись до свого лікаря первинки, у разі різкого погіршення стану (біль за гpyдиною, задишка, гостра кpoвотеча і т.д) викликати екстрену медичну допомогу
До 2019-го стаціонари та вузькі спеціалісти працюватимуть, так само, як і працювали. Поступово, по мірі обрахунку вартості послуг, держава почне купувати ці послуги у лікарень за бюджетний кошт.
Зарплата лікарів. Прогнозується, що зарплати лікарів в наступному році повинні скласти від 18 400 грн.
Що зміниться для лікарів? На первинній ланці, де працюватимуть сімейні лікарі, оплата за кожного пацієнта здійснюватиметься закладу, в якому працює лікар, що уклав декларацію з пацієнтом. Інший варіант оплати послуги первинки – це оплата лікарю напряму, якщо він працює як ФОП.
З розрахунку, що держава сплачуватиме 370 грн за кожного пацієнта на рік, дохід ФОПа у разі повної завантаженості та оплаті оренди та роботи медсестри може становити до 30-35 тис. грн на місяць. Лікарня ж отримуватиме близько 800 тис. грн в рік на одного лікаря та його потреби. Як головний лікар розподілить ці кошти – вже питання домовленості спеціаліста та керівника закладу.
Для того, щоб отримати ліцензію сімейного лікаря, потрібно пройти навчання, яке триватиме півроку. Працювати можна на базі поліклініки або відкрити ФОП та орендувати приватний кабінет.
P.S. На сьогодні українці найбільше в Європі сплачують за медичні послуги з власної кишені, в порівнянні з видатками на систему, які дає держава.
В МОЗі запевняють: головна мета реформи – не зекономити на пацієнтах, а надати більш якісну послугу, до того ж збільшити фінансування системи, яка працюватиме на пацієнта, а не на заклад та певних осіб.





Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Сімейні лікарі на ваш вибір. Як зміниться медицина вже цього літа? Три місяці – стільки часу є в українців, щоб знайти та обрати сімейного лікаря. Уже влітку звичні відносини з
Сімейні лікарі на ваш вибір. Як зміниться медицина вже цього літа? Три місяці – стільки часу є в українців, щоб знайти та обрати сімейного лікаря. Уже влітку звичні відносини з

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. Допоможемо разом: хвора 27-річна свалявчанка просить про допомогу (ВІДЕО)
  2. Офіційно про аварію на Свалявщині
  3. На Свалявщині горів "Volvo"
  4. На Свалявщині поліцейські розкрили крадіжки кабелю
  5. Що новенького на базарі курортної Сваляви?
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Авто їхало з трупом в середині: з’явилося відео вбивства ”королеви краси” (ВІДЕО)
Авто їхало з трупом в середині: з’явилося відео вбивства ”королеви краси” (ВІДЕО)
А що в сусідів: Які ціни і зарплати у сусідній до Закарпаття Румунії?
А що в сусідів: Які ціни і зарплати у сусідній до Закарпаття Румунії?
Справжнє диво! Немовля, яке вважали мертвим, раптово ожило в моргу
Справжнє диво! Немовля, яке вважали мертвим, раптово ожило в моргу
Весілля перетворилося на справжнє пекло: десятки жертв
Весілля перетворилося на справжнє пекло: десятки жертв
Всі новини
Загрузка...

«    Жовтень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31