ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Що буде з курсом долара і цінами на бензин в жовтні і до кінця року

Що буде з курсом долара і цінами на бензин в жовтні і до кінця року
Експерти кажуть про стабілізацію курсу і плавне його зростання до кінця року до 28 грн

Найближчого тижня на українців чекає стабілізація курсу долара. Але, за прогнозами фінансових аналітиків, в листопаді і грудні почнеться його повільне зростання. На їхню думку, зараз оптимальний час, щоб купувати валюту.

Що маємо

За останні 14 днів американська валюта втратила на готівковому ринку 30 коп. в продажу – середній курс знизився з 27,15 до 26,85 грн/долар. У купівлі маємо здешевлення на 20 коп. – з 26,73 до 26,53 грн/долар. Подешевшав і євро, але менше – на 23 коп. Тепер його продають в середньому по 31,75 грн, купують – по 31,18 грн.

Як показав моніторинг "Сегодня", валюти в банках і обмінних пунктах досить, але не скрізь є дрібні купюри: 1-20 доларів і 5-20 євро. "Їх наявність – справа випадку, оскільки дріб’язок переважно здає населення. А великі банкноти ми стабільно отримуємо від інкасаторів свого банку", – пояснила нам касир у відділенні одного з комерційних банків в Києві. Валюту народ купує мало, біля віконець – по 1-2 особі або зовсім вільно.

Причини

Експерти кажуть, що здешевлення долара викликано припливом валюти до країни, зростанням попиту на гривню у бізнесу в зв'язку з необхідністю сплати податків за 3-й квартал і діями Нацбанку, який зумів збити ажіотажний попит на валюту, продавши в жовтні на міжбанку близько 100 млн доларів.

"Зниження курсу тимчасове, оскільки добре заробили у вересні експортери металу і зерна, через що збільшився приплив валюти на міжбанківський ринок, викликавши надлишок пропозиції", – роз'яснив керуючий директор комбанку Ігор Львов.

Аналітик "Forex club в Україні" Андрій Шевчишин додав, що прийняття Радою пенсреформи і очікування в зв'язку з цим траншу МВФ в найближчий місяць знизило ажіотажний попит населення на валюту з побоювань, що вона різко подорожчає, вплинувши тим самим на зміцнення курсу гривні.

Прогнози

Уже з третьої декади жовтня долар піде в зростання, обіцяють експерти. За прогнозами Шевчишина, курс в жовтні-листопаді втримається в коридорі 26,5-27,5 грн/долар. "До кінця грудня буде 28 грн/долар", – упевнений Львов.

Аналітик Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин також сказав нам, що очікує плавної девальвації нацвалюти до 28 грн/долар. Основна причина – надлишок гривні через підвищення пенсій, яку пенсіонери частково можуть витратити на скупку валюти.
Стосовно євро, то думки розділилися: Львов не виключає, що через політичні причини (напруженість у відносинах США і КНДР, зміна голови ФРС США в грудні) долар ослабне нижче 1,2 дол./євро, а Шевчишин, навпаки, очікує подальшого здешевлення євровалюти через проблеми з референдумом в Іспанії і заходів США щодо зміцнення долара.

Ціна палива: пропорційно курсу долара

Зростання курсу долара призведе до подорожчання нафтопродуктів, 80% обсягу яких Україна імпортує. Причому з вересня паливо стабільно дорожчає. За даними консалтингової групи "А-95", з 7 вересня по 17 жовтня бензин марки А-95 подорожчав в середньому на 1,93 грн/л, дизпаливо на 2,18 грн/л. З 13 по 17 жовтня середня вартість бензину А-95 зросла до 26,51 грн/л., дизпалива – до 24,09 грн/л. Поки що дешевшає скраплений автогаз – в середньому по країні ціни знизилися на 9 коп./л. – до 13,11 грн/л. Хоча в серпні – на початку вересня через дефіцит пропозиції ціна на нього доходила до 17 грн/л.

Розкид цін на паливо у брендових мереж і дрібних операторів, як і раніше, великий: більше 3,5 грн/л., щодо А-95 (від 24,97 до 28,49 грн/л.), понад 3 грн/л., щодо ДТ (від 22,8 до 25,99 грн/л.) і 1,8 грн/л. (від 11,75 до 13,55 грн/л.) щодо газу. Директор "А-95" Сергій Куюн роз'яснив нам, що вартість палива відповідає його якості. "Оскільки ціни на нафту поки що стабільні, то ціна палива зараз залежить лише від курсу долара. Бензин коштує близько 1 долар за літр, тому його вартість зміниться пропорційно курсу. Газ більше не дешевшатиме, він теж прив'язаний до валюти", – прокоментував Куюн. 




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...