ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Соціальні виплати у 2018 році: яких змін чекати


Всі, у кого є діти, знають: матеріальне благополуччя сім’ї дуже важливо для їх гармонійного розвитку і як дорого обходяться речі навіть найпершої необхідності, не кажучи вже про повноцінне збалансоване харчування. При цьому потрібно додати ще, що мама в перші роки життя малюка не має можливості працювати, так як доглядає за дитиною.
На жаль, на сьогоднішній день в Україні соціальні виплати на дитину мінімальні і не дають можливості жінці зосередитися на вихованні малюка. Редакція сайту Kolobok.ua з’ясувала, чи зміниться щось на краще в майбутньому, 2018 році, які категорії громадян зможуть претендувати на соцвиплати і що для цього буде потрібно.
Виплати на народження дитини. Сума цієї допомоги вже протягом декількох років залишається незмінною і становить 41280 грн. Очікувати, що в майбутньому році вона буде збільшена, так само не доводиться. Чотири роки тому урядом було встановлено розмір соцвиплати і вона не залежить від того, яка за рахунком в сім’ї народилася дитина – перша або четверта.
Виплачується ця соціальна допомога поетапно протягом трьох років. Перша частина в розмірі 20320 гривень видається батькам через 2-3 місяці після подачі в соцслужби всіх необхідних документів. Решта суми (20960 гривень) виплачується щомісяця рівними частинами (860 гривень на місяць) протягом наступних трьох років.
Читайте також: Допомога при народженні дитини 2017: тепер усе по-новому
Щоб оформити соціальну допомогу при народженнідитини вам необхідно надати до територіального органу Управління соціального захисту мінімальний пакет документів, який включає в себе: паспорт громадянина України; свідоцтво про народження дитини та його копію, а також заповнену на місці заяву встановленого зразка.
Крім того, необхідно заздалегідь оформити банківську картку, на яку будуть перераховуватися гроші і залишити соціальному працівнику її реквізити.
На те, щоб оформити допомогу на новонародженого, новоспеченим батькам дається рік часу, протягом якого вони повинні звернутися до органів соцзахисту. Нагадаємо, що при цьому виплати на дітей до досягнення ними трирічного віку (в розмірі 130 грн.) Були скасовані рішенням уряду.
Претендувати на допомогу від держави можуть матері-одиначки, дохід яких не дотягує до прожиткового мінімуму (з 1.12.2017 він складе 1700 грн.). В такому випадку враховуються доходи всіх членів сім’ї, які проживають разом. Якщо на кожного з них припадає сума менша, ніж прожитковий мінімум, можна подавати на оформлення додаткових виплат.
Для дітей, які не досягли 6-річного віку, вона складе 1492 грн., від 6 до 18 років – 1860 грн., від повноліття і до 23 років – 1762 грн. В останньому випадку виплати здійснюються, якщо юнак або дівчина є студентом очного відділення державного ВНЗ. В іншому випадку, а так само якщо студент починає працювати або переходить на заочну форму навчання, виплати припиняються.
Щоб оформити таку соціальну допомогу потрібно так само звернутися в органи соцзахисту. Крім мінімального пакету документів, знадобиться довідка з ЖЕКу про всіх зареєстровані в квартирі людей (форма 16), а також довідки про доходи всіх членів сім’ї.
Виплати дітям, батьки яких не платять аліменти. Рішення про те, чи буде нараховуватися соціальна допомога в цьому випадку, так само залежить від рівня доходів всіх членів сім’ї. Претендувати на неї можна лише в тому випадку, якщо величина сукупного доходу всіх членів сім’ї не забезпечує прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї.
У 2017 році ця допомога була збільшена і зараз становить 746 гривень для дітей до 6 років і 930 гривень від 6 років і до досягнення дитиною повноліття.
Допомога на дітей, яким надано статус інвалідів. На державну допомогу можуть розраховувати батьки і опікуни дітей, яким за рішенням медичної комісії була присвоєна інвалідність. У такому випадку розмір виплат залежить від того яка група інвалідності була встановлена.
Отже, для малюків, яким присвоєно інвалідність І групи (підгрупа «А»), – 2821 гривня 10 копійок щомісяця;
• для малюків-інвалідів з групою ІІ (підгрупа «Б») – 2059 гривень 50 копійок;
• для інвалідів групи ІІ – 1373 гривні;
• для дітей, оформлених як інваліди ІІІ групи, – 1 373 гривні;
• дітям-інвалідам, віднесеним до ІІІ групи та підгрупи «А», яким виповнилося не менше 6 і не більше 18 років, – 2821 гривень 10 копійок;
• якщо інвалідність була викликана Чорнобильською кaтастрофою – 1441 гривня 65 копійок.
У разі, якщо малюкові присвоєна підгрупа «А», виплата підвищується до 2933 гривень 65 копійок;
• для дітей 6-18 років, інвалідність яких була обумовлена впливом факторів Чорнобильської кaтастрофи, сума виплати дорівнює 2371 гривням 60 копійкам. Якщо дитині присвоєно підгрупа «А», посібник зростає до 3301 гривні 65 копійок.
Посібник батькам, чиї діти були народжені на тимчасово окупованих територіях. Батьки дітей, які були народжені в Криму, на територіях окупованих ЛНР і ДНР також можуть розраховувати на виплату допомоги. Однак тут потрібно враховувати деякі нюанси.
Так, допомога при народженні дитини, встановлена українським законодавством нараховується мамам-кримчанам, дітки яких народилися тільки до 2015 року.
Батьки або опікуни, які покинули з дитиною зону АТО, можуть оформити всі належні виплати в органах соцзахисту, розташованому за місцем їх поточної реєстрації в Україні. Якщо малюк був народжений на тимчасово окупованій території і при цьому на нього було виписано свідоцтво з печатками ДНР або ЛНР, виплати нараховуватися не будуть, оскільки дані документи не мають юридичної сили.
Яких змін чекати в 2018 році? Нещодавно до Верховної Ради України було подано законопроект про перегляд сум і правил нарахування соціальних виплат на дітей. Його автори наполягають на тому, що тільки збільшення соціальної допомоги зможе впоратися з демографічною кризою в країні.
На сьогоднішній день, за їхніми словами, Україна займає 172 місце за рівнем народжуваності в світі, а це – кaтастрофічно низький показник. Також допомога потрібна багатодітним сім’ям, 76% з яких на даний момент знаходяться за межею прожиткового мінімуму.
У законопроекті пропонується строго прив’язати суми грошової допомоги для малюків до 6 років до величини мінімального рівня, достатнього для проживання. При перегляді даних сум повинні бути переглянуті і соцвиплати, зокрема: суми нарахування виплат при народженні малюка, з огляду на те, яка саме за рахунком дитина з’явилася в сім’ї.
У законопроекті пропонується, щоб батькам на першу дитину виплачувалася сума, рівна 52 прожитковим мінімумам (наприклад, якщо говорити про мінімалки січня 2017 року, це буде 80300 гривень), другу – 70 прожиткових мінімумів (108000 гривень), третю, четверту і так далі – 120 прожиткових мінімумів (185300 гривень).
Також пропонується розділити суми виплат на «транші», у тому числі перший становитиме від 15-ти прожиткових мінімумів на першу дитину, до 25 – на другого і 40 – на третю і наступних; залишок виплати при народженні малюка розділити пропорційними сумами на 36 місяців.
Крім того, якщо мама вирішить перервати декрет і вийти на повний робочий день, соціальну допомогу можна буде переоформити на того, хто буде доглядати за малюком до досягнення ним трирічного віку.




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Помер творець мультсеріалу "Губка Боб Квадратні Штани"
Помер творець мультсеріалу "Губка Боб Квадратні Штани"
З’явилася реакція Пyтiна на вoєнний стан в Україні
З’явилася реакція Пyтiна на вoєнний стан в Україні
Мандруючий Хатіко: хаскі, який зник в Нью-Йорку, знайшовся за понад 1700 кілометрів
Мандруючий Хатіко: хаскі, який зник в Нью-Йорку, знайшовся за понад 1700 кілометрів
Повчальна історія: літня британка витратила більше 100 000$ на "коханого" зі Шрі-Ланки
Повчальна історія: літня британка витратила більше 100 000$ на "коханого" зі Шрі-Ланки
Всі новини
Загрузка...