ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » Досліди по продовженню життя. Їжте менше

Досліди по продовженню життя. Їжте менше

калорій, ви можете серйозно змінити своє життя в кращу сторону, затверджується у ряді наукових досліджень.




Секрет довгого і здорового життя

Уявімо собі таку сценку з недалекого майбутнього. Ресторан. Чоловік і жінка на першому побаченні. Коли нарешті вдається впоратися з деякою нервозністю, все йде добре, передає Ukr.Media.
Чоловік розповідає, що йому 33 роки, він ще не був одружений і, судячи з усього, не проти нарешті завести сім'ю.
Жінка на це розповідає йому історію свого життя: їй 52, вона була заміжня, розлучена, і в неї є діти, яким вже за 20.
Чоловік здивований: жінка виглядає не старше його самого, а то і молодше.
Така сценка — мрія Джулі Маттисон з американського Національного інституту з проблем старіння (NIA). Як вона припускає, настане час, коли біологічний годинник людини будуть відраховувати зовсім не ті роки, які зараз називають віком.
Зараз це звучить неправдоподібно, проте завдяки досягненням медицини та загальному поліпшенню умов життя людство вже зробило досить багато кроків до цієї мети.
Наприклад, в 2014 році в США, згідно зі статистичним звітом (United States Health Interview Survey), 16% американців у віці між 50 і 64 роками кожен день страждали від хронічних захворювань. А всього три десятиліття тому їх було 23%.
Іншими словами, ми не тільки живемо довше, але і, порівняно з предками, здоровіше в останній фазі свого життя. Причому досягти останнього, як видається, простіше, ніж намагатися збільшити тривалість життя.
Так що ж нам потрібно зробити, щоб збільшити тривалість і якість життя ще більше? У дослідників по всьому світу є різні ідеї на цей рахунок.
Однак для Маттисон і її колег відповідь така: треба внести в свою дієту дуже прості зміни. За їх словами, головне — зменшити кількість їжі у себе на тарілці, те, що вчені називають «обмеження в калоріях».
Пропонована дієта не обмежується відмовою від жирної їжі або періодами самообмежень. Мова йде про те, що поступово і обережно зменшити порції зазвичай їжі, що з'їдається, і більше ніколи не збільшувати їх.
Дослідження, проведені ще з початку 1930 років, показували, що зменшення на 30% кількості їжі, що з'їдається кожен день, веде до більш тривалого й активного життя — правда, у хробаків, мух, щурів, мишей і мавп.
Загалом, цілком доведено, що в царстві тварин обмеження в калоріях — це найкращі ліки від руйнівного впливу віку на організм. Можливо, те ж саме може спрацювати і в людей?
Ще в Стародавній Греції Гіппократ, будучи одним з перших лікарів, хто вважав хвороби справою цілком природним, помітив, що багато захворювань пов'язані з переїданням. Греки, що страждали від ожиріння, вмирали більш молодими, ніж худі греки — це було очевидно.
В кінці XV століття немічний венеціанський аристократ Луїджі Корнаро зумів зробити з собою, здавалося б, неможливе. Якщо потурання собі йде тільки на шкоду здоров'ю, то, може бути, аскетизм буде корисний?
Корнаро, якому було 40, почав їсти тільки по 350 г їжі в день (приблизно 1000 калорій за сучасними оцінками). Він їв хліб, яйця та бульйон. З м'ясного він вибрав телятину, козлятину, яловичину, м'ясо куріпки, дрозда і курятину. У рибалок він купував рибу, спійману в місцевих річках.
Таким чином, обмежуючи себе тільки в кількості, але не в різноманітності їжі, Корнаро, за його словами, досяг ідеального здоров'я. Він прожив ще 40 років.
Хоча в кінці життя він стверджував, що йому 98, вважають, що йому було 84, коли він помер — і це вельми вражаючий вік для XVI століття, коли 50-60-річні вважалися людьми похилого віку.
У 1591 році його онук опублікував посмертне твір свого діда в трьох томах під назвою «Дискусії про тверезе життя», де Корнаро наполягав на введенні обмеження в калоріях в повсякденне життя всіх людей, щоб змінити процеси старіння і дати людям похилого віку на схилі років можливість вести повноцінне життя на благо суспільства.
Досліди по продовженню життя
Корнаро був, звичайно, цікавим людиною, однак серйозній науці недостатньо його тверджень, щоб прийти до тих же висновків. Навіть якщо він дійсно чудово відчував себе протягом тих майже 50 років, під час яких обмежував себе в їжі (що дуже сумнівно), його випадок — це всього лише історія однієї людини.
У 1935 році фундаментальне дослідження на білих щурах показало, що обмеження в їжі на 30-50% призвели до збільшення тривалості життя і відстрочили смерть від хвороб, пов'язаних з віком.
Звичайно, що добре для щура і будь-якого іншого лабораторного тварини, обов'язково спрацює для людини.
Довгострокові дослідження, коли за людьми спостерігають протягом життя, — велика рідкість. «Мені важко уявити собі, що хтось профінансує подібну програму, — каже Маттисон. — Навіть якщо ви почнете дослідження з віку 40 або 50 років, все одно у вас попереду 40 років».
До того ж, додає вона, в нашому складно влаштованому суспільстві практично неможливо виключити вплив додаткових факторів — вправ, куріння, лікування, психічного нездоров'я і т. д.
Тому в кінці 1980-х було вирішено провести два незалежних довгострокових дослідження ефекту обмеження в калоріях: одне в Національному інституті проблем старіння, інше — в Університеті штату Вісконсін. В якості піддослідних були обрані макаки-резуси.
Справа в тому, що у людини з цими приматами 93% загального ДНК. І старіємо ми дуже схоже.
У макак-резусів, після того як вони долають бар'єр середнього віку (для них це приблизно 15 років), починає горбитися спина, шкіра і м'язи починають старіти, а шерсть — сивіти. Більш того, як і у людей, у цих приматів кількість випадків раку, діабету і серцевих захворювань з віком зростає.
«Вони — відмінна модель для дослідження старіння», — говорить Розалін Андерсон, геронтолог з Університету Вісконсіна.
Крім того, їх легко тримати під контролем. Для 76 макак-резусів в Університеті Вісконсіна і 121-ї в NIA була розроблена дієта. Їх годують спеціальними печивом, в яких примати отримують всі необхідні для них живильні речовини і мінерали. При цьому половина макак, що входять у групу обмеження, їдять на 30% менше.
Ніхто з них не голодує. Ось, наприклад, Шерман, 43-річний самець з лабораторії НЯ. За словами Маттисон, з тих пір як в 1987 році 16-річного Шермана «зарахували в групу з обмеженим споживанням калорій (CR), у нього не спостерігалося жодних ознак або наслідків голоду.
Шерман — найстаріший з макак-резусів, про які нам відомо. Він вже прожив на 20 років більше, ніж в середньому живуть ці примати в неволі. Більш молоді примати хворіли і вмирали, а він ніби не схильний до старіння. Ще 10 років тому його (за віком) могли б зарахувати до старих макакам, але і зараз він зовсім не виглядає старим — і по поведінці, і зовні.
Це ж — звичайно, різною мірою відноситься і до решти піддослідним в лабораторіях Національного інституту проблем старіння. «У нас менше випадків діабету і раку в групі з обмеженням в калоріях», — зазначає Маттисон.
У 2009 році дослідники Університету Вісконсіна опублікували звіт з такими ж вражаючими результатами: їх обмежені в їжі макаки виглядали молодшими за своїх однолітків, їх шерсть була коричневою, а не сивою. Організм був здоровіший, без внутрішніх патологій, властивих віку.
Випадки онкології — наприклад, аденокарциноми — виявилися знижені більш ніж на 50%. Ступінь ризику серцевих захворювань також була знижена наполовину.
Індійський макак
І в той час як макаки, які харчувалися «скільки влізе» (ad libitum), хворіли на діабет або були преддиабетическом стані, у всіх приматів з групи з обмеженим харчуванням кров не показувала жодних ознак діабету.
В цілому, за 20 років тільки 13% макак в групах CR померло з причин, пов'язаних з їх віком. У групі «скільки влізе» від таких причин померло 37% — майже в три рази більше. У більш свіжому звіті Університету Вісконсін від 2014 р. цей відсоток не змінився.
«Ми продемонстрували на прикладі приматів, що старінням можна управляти, — зазначає Андерсон. — І це означає, що старіння саме по собі — цілком підходяща мета для клінічного втручання та медичної допомоги».
Іншими словами, якщо старіння можна віддалити, то це стосується і всіх хвороб, пов'язаних з ним.
Зниження кількості їжі, безумовно, позитивно позначилося на приматах. Проте дотримуватися такі обмеження людині буде куди складніше. Почати з того, що висококалорійна їжа підстерігає сучасної людини буквально всюди. До того ж для деяких людей набирати зайву вагу — цілком природно, так вони влаштовані.
«В цьому є велика генетична складова, і для деяких залишатися худим дуже важко, — зазначає Андерсон. — Всі ми знайомі з людьми, які без будь-якого збитку для свого тіла можуть з'їсти за раз цілий торт. Але є й інші, яким достатньо з'їсти одне тістечко — і вже треба купувати джинси більшого розміру».
Було б ідеально, якби кількість і тип їжі, яку ми їмо, були пристосовані до того, які ми з генетичною схильністю набирати вагу, з нашим метаболізмом та іншими фізіологічними рисами, притаманними нам.
Втім, схильність до повноти — це не вирок, це скоріше вказівка на те, перед яким вибором ми стоїмо в житті. «Генетична історія всієї моєї родини говорить про те, що я схильна до полоноте, — розповідає Сюзан Робертс, вчений-дієтолог з Університету Тафтс. — Тому я застосовую гнучку форму обмеження в калоріях».
«Я намагаюся зберегти свій показник ІМТ (індекс маси тіла) навколо цифри 22. Я розрахувала, що для цього мені треба їсти 80% тієї кількості їжі, яку я споживала б, якщо б мій ІМТ 30, як у інших членів моєї родини».
Робертс підкреслює, що це нескладно — їй допомагає стежити за своєю вагою і при цьому не відчувати себе голодною програма iDiet. Я б не стала дотримуватися ці обмеження, якщо б це було некомфортно для мене, підкреслює вона.
Робертс знає про переваги обмеження в калоріях не з чуток. Більше 10 років вона очолює дослідження, яке скорочено назвали Calerie (від англ. Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy — «Всебічна оцінка довгострокових ефектів зниженого споживання енергії». — Прим. перекл.).
218 здорових чоловіків і жінок в ворасте від 21 до 50 років були на два роки розділені на дві групи. У першій було дозволено їсти що завгодно і скільки завгодно — словом, харчуватися так, як вони звикли. У другій учасники дослідження їли на 25% менше, ніж зазвичай. Кожні півроку членів обох груп досліджували.
Звичайно, на відміну від дослідів з макаками-резусами, часовий відрізок всього в два роки не може показати, чи здатне обмеження в харчуванні зменшити кількість або сповільнити прихід захворювань, пов'язаних з віком. Однак Calerie досліджувало інше, теж важливе — ранні ознаки серцевих захворювань, раку і діабету.
Опубліковані в 2015 році результати були дуже позитивними. У крові членів групи, евшей менше, співвідношення між «хорошим» і «поганим» холестерином збільшилася на користь першого, кількість молекул, що попереджають про утворення пухлини (рівень фактора некрозу пухлини, ФНП. — Прим. перекл.) знизилося на 25%, а рівень резистентності до інсуліну, вірна ознака діабету, впав приблизно на 40% порівняно з показниками членів другої контрольної групи, де люди харчувалися зазвичай. Крім того, у членів першої групи було нижчий кров'яний тиск.
Треба визнати, що деякі перераховані вище переваги могли бути пов'язані зі зниженням ваги, і більш ранні дослідження Calerie це підтверджують. «Абсолютно зрозуміло: в довгостроковій перспективі мати зайву вагу — це погано для вашого здоров'я», — говорить Робертс.
Захворювання, які раніше пов'язували виключно з віком, тепер знаходять у людей, страждаючих ожирінням.
Проте результати останніх досліджень вказують на те, що і для володарів стрункого тіла (з показником ІМТ від 18.5 до 25) переваги зменшення раціону досить значні.
Зрозуміло, що потрібні подальші дослідження, якщо ми хочемо стверджувати щось напевно. І якщо ви вирішили спробувати це на собі — перш проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
Тим часом дослідники, що працюють з приматами, сподіваються, що їх макаки-резуси допоможуть зрозуміти, яким чином обмеження в їжі призводять до таких результатів для здоров'я.
Майже 30 років вчені збирають дані про життя і смерті 200 тварин, про стан їх крові і тканин. Ця праця, вважають у Національному інституті проблем старіння та Університеті штату Вісконсін, рано чи пізно проллє світло на те, яким чином обмеження в споживанні калорій може відстрочити старіння.
Призводить зменшення кількості споживаної їжі до того, що метаболізм працює більш ефективно? Існує якийсь молекулярний «вимикач» процесу старіння? Чи є інші механізми життя і смерті, про яких ми навіть не підозрюємо?
Можливо, відповіді на ці питання ми отримаємо нескоро. І важливість того, що відбувається з такими приматами, як Шерман, не можна переоцінити.
І хоча у вчених поки немає простого пояснення, обмеження в споживанні калорій — можливо, одне з найбільш багатообіцяючих напрямків у дослідженні того, як поліпшити наше здоров'я і продовжити життя.
«З усього, що ми бачили, ніщо не вказує на те, що у людей обмеження в калоріях не буде працювати», — підкреслює Робертс.
На відміну від лікування за допомогою медикаментів, у цього методу немає довгого списку можливих побічних ефектів та наслідків.
«Наші учасники не відчували себе голодними, настрій був нормальним, сексуальне життя не погіршувалася. Ми досить скрупульозно намагалися відшукати хоч щось погане, але не знайшли», — розповідає Робертс.
Можна було очікувати, що в результаті деякої втрати ваги трохи знизиться щільність кісткової тканини, каже вона, але в якості заходи добровільні учасники дослідження брали невеликі харчові добавки з кальцієм.
Робертс визнає, що незважаючи на багатообіцяючі результати, дослідження Calerie — тільки перше у своєму роді.
«Не думаю, що хтось з нас вже зараз може з повною упевненістю сказати: гаразд, ми рекомендуємо будь-якого, — зазначає Сюзан Робертс. — Але перспективи надзвичайно захоплююче. Ніхто не хоче доживати життя з хворобами. Можливість відсунути час їх виникнення і розвитку — це те, чого ми хочемо».




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Сім головних помилок на першому побаченні
Сім головних помилок на першому побаченні Якщо ти дивуєшся, чому він так і не передзвонив, тобі до нас. Ймовірно, ти неправильно поводилася. Уяви, що ти ось уже

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. На роботу потрібен ПОКЛЕЙЩИК БОРДІВ!
  2. На Закарпатті горіло на території готельно-ресторанного комплексу
  3. На роботу потрібні журналісти!
  4. На Львівщині стався землетрус
  5. Мешканці Полянської ОТГ страйкують через водогін
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Імунологи отримали Нобелівську премію за відкриття у лікуванні раку
Імунологи отримали Нобелівську премію за відкриття у лікуванні раку
В Австралії акула насмерть загризла 33-річного чоловіка
В Австралії акула насмерть загризла 33-річного чоловіка
Лікарі помилково ампутували 89-річній жінці здорову ногу (ФОТО)
Лікарі помилково ампутували 89-річній жінці здорову ногу (ФОТО)
Всі новини
Загрузка...