ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » Чому священики стають на коліна, а також, чи потрібен перед святом П’ятидесятниці піст і прибирання будинку

Чому священики стають на коліна, а також, чи потрібен перед святом П’ятидесятниці піст і прибирання будинку


4 червня православні відзначатимуть одне з найголовніших церковних свят — Трійцю. Напередодні господині прибирають домівку і ввечері вистилають підлогу запашною болотною лепехою. Вранці на Трійцю йдуть у храм, освячують квіти і трави. Про те, у чому насправді суть цього свята і як до нього краще підготуватися, “Сегодня” розповів намісник Києво-Печерської лаври владика Павло.
— Владико, деяким дуже складно зрозуміти, як і чому Бог єдиний у трьох Особах. Ніби мова йде про багатобожжя…
— Мова не про багатобожжя! Бог один: Бог-Отець, Бог-Син і Бог Святий Дух. Свята Трійця — це найбільше свято, коли Господь відкриває нам три особи в єдиному Божестві. Подія ця сталася в старозавітне свято П’ятидесятниці (50-й день після Пасхи).
Ще у Старому Завіті Господь сказав: “Створімо людину за образом і за подобою нашою”. Тут явно Господь свідчить про троїчність Бога. Син Божий зійшов з неба, щоб відкрити нам Отця. Саме Він приніс нам повноту Божественного одкровення.
Коли один з учнів запитав Спасителя: “Покажи нам Отця”, — сказав йому Ісус: “Стільки часу Я з вами, і ти не знаєш Мене, Пилипе? Хто бачив Мене, бачив і Отця”. “Вірте Мені, що Я в Отці і Отець в Мені”. Свято Святої Трійці відкриває нам і третю іпостась — Святого Духа. Поява Святого Духа не була несподіванкою для учнів Ісуса.
Господь перед розп’яттям каже їм: “І вблагаю Отця, і дасть вам іншого Утішителя, да пребуде з вами повік, Духа істини, Якого світ не може прийняти, бо не бачить Його і не знає Його; ви ж знаєте Його, бо Він з вами перебуває і у вас буде. Не залишу вас сиротами; я прийду до вас. Ще трохи, і світ вже не побачить Мене; ви побачите Мене, бо Я живу, і ви будете жити”.
Саме в цей день П’ятидесятниці були послані дари Духа Святого у вигляді вогненних язиків. Тобто першим даром Святого Духа став дар говоріння на інших мовах, необхідний апостолам для проповіді. Диво полягало ще й у тому, що говорити різними мовами стали люди невчені – прості галілейські рибалки відразу перетворилися у переконливих ораторів, тонких психологів і піднесених богословів, що ловлять в сітки своєї проповіді уми і серця людей.
Тому в молитві “Символ віри” ми кажемо: “Вірую в Єдиного Бога Отця Вседержителя, Творця неба і землі, видимим же всім і невидимим. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, Іже від Отця рожденнаго перше всіх віків… в Духа Святого, Господа, Животворящого, Іже від Отця походить, Іже з Отцем і Сином спокланяєма і славіма, глаголавшаго пророки”.
— У цей день на літургії священики стають на коліна. Що це символізує?
— День Святої П’ятидесятниці (Трійці) здавна вважався днем народження Церкви Христа Спасителя, “створеної не тщетою людських тлумачень і міркувань, але Божественною благодаттю”. У це свято в церкві на літургії читаються особливі подячно-покаянні молитви, які мають величезне значення для людей.
Ми в тому числі і на колінах дякуємо Богові за всі Його справи і просимо Господа за себе і за наших покійних. Закликаємо про дарування благодаті Духа Святого, який наповнить всі справи нашого життя справжнім змістом. Трійця є єдиною істотою. Бог-Отець є Розум, що має Слово і Дух. Отець народжує Сина і зводить Святого Духа. Образ Батька є Син, і образ Сина є Дух Святий. Той, хто бачив Сина, той бачив Отця, і той, хто бачив Духа Святого, бачив Сина.
— А коли Пресвята Трійця, згідно зі Святим Письмом, являлася людям у трьох особах?
— У Євангелії ми можемо побачити два моменти явлення Святої Трійці. Перший раз ми читаємо про це, коли відбулося хрещення Ісуса в річці Йордан. Бог-Отець “засвідчував з неба: “Цей є Син Мій улюблений, в якому Моє благовоління”. Бог-Син приймає хрещення в людській плоті. Дух Святий сходить на Нього у вигляді голуба. Цим утверджується віра в Божественну Трійцю і віра в Божество Ісуса Христа.
Вдруге ми зустрічаємо Трійцю під час Преображення Господнього на горі Фавор. Євангеліє оповідає, що Ісус Христос взяв з собою трьох найближчих учнів: Петра, Якова та Іоана, піднявся разом з ними на гору помолитися. Там під час молитви Він преобразився перед ними: і просяяло обличчя Його, як сонце, а одежа Його стала біла, як світло”.
При цьому з’явилися два старозавітні пророка, Мойсей та Ілля, які розмовляли з Ісусом “про кінець Його, який Йому належало вчинити в Єрусалимі”. Побачивши це, вражений і переляканий Петро сказав: “Учителю! добре нам тут бути; зробимо три намети: Тобі один, Мойсеєві один, і один Іллі”. Після цих слів явилась хмара, заслонила всіх, і учні почули із хмари голос: “Цей є Син Мій улюблений, в якому Моє благовоління. Його слухайте”.
Спускаючись з гори, Ісус заборонив учням говорити про побачене ними, “аж поки Син Людський не воскресне з мертвих”. Преображення — це поява Сина, при якій Батько свідчить гласом зі світлої хмари (Святого Духа), тобто одкровення всіх Осіб Святої Трійці. Преображення показує, що в Ісусі Христі з’єднані два єства — божественне і людське.
Чому Мойсей та Ілля? Можливо, тому, що вони були великими пророками Старого Завіту. Іудеї вірили, що Ілля в буквальному сенсі буде предтечею і вісником Месії, а Мойсей повинен супроводжувати Месію.
— Як краще підготуватися до свята Трійці?
— Особливої підготовки не потрібно. Господині напередодні роблять прибирання. Що ж стосується посту і молитов, то є переказ із Старого Завіту. Через те, що до Авраама щодня приходило багато народу, його наближені якось вирішили перегородити дорогу і три дні не пускали до нього людей. Авраам взяв пост і молився.
Через три дні дорогу відкрили, і до Авраама з’явилися три ангели (старозавітний символ Трійці) і сповістили, що у них із Сарою народиться син. Тому, якщо є таке бажання серця, то напередодні Трійці можна постити.
СИМВОЛИ ТРИЄДИНОГО БОГА: рука — Батько, ягня — Син, голуб — Дух Святий
Трійця — символ єдності, з’єднання трьох в одному і одного в трьох. Символізується жовтим, червоним і зеленим кольорами; трьома якостями — Любов’ю, Вірою та Надією. Інші символи Трійці: трон, книга і голуб (сила, інтелект, любов); три переплетені риби або три риби з однією головою; три орли чи леви; три сонця; трикутник з оком всередині або трьома зірками; три стиковані трикутники; три накладені один на одного кола або арки всередині кола; трилисник або хрест із трьох листків.
Символ Трійці є у представників різних культур. У єгиптян: Батько, Мати, Син (Озіріс, Ізіда, Гор). У грецькій міфології: Зевс, Посейдон, Гадес. У каббалі первісна трійця включала чоловіче начало, жіноче начало і розум, що об’єднує. В індуїзмі Трійця — це Трімурті, АУМ. У скандинавів: Один, Тор, Фригг. У буддистів Триратна: Будда, Дхарма, Сангха. У християнстві Трійця — це Батько, Син і Дух Святий, або Марія, Йосип та Ісус.
Вчення про Трійцю з’явилося в III столітті н. е. і викликало гостру дискусію в християнській церкві. Спори про Трійцю називали тринітарними. Догмат про Трійцю закріплений на 1-му (325 рік) і 2-му (381 рік) Вселенських соборах. Символами Трійці є рука (символ Батька), ягня (символ Сина) і голуб (символ Святого Духа).
Найдавнішим символом Трійці є рівносторонній трикутник. Цей символ показує, що Отець, Син і Святий Дух рівні і складають одну божественну сутність. Розташування трьох сплетених між собою риб говорить про важливість символу риби в християнстві та погодження його з образом Бога.




Загрузка...
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Зніміть це негайно: Crocs здивували взуттям на підборах(фото)
Зніміть це негайно: Crocs здивували взуттям на підборах(фото)
Прийняв за змію і зарізав серпом: дідусь жорстоко вбив 5-місячну онуку
Прийняв за змію і зарізав серпом: дідусь жорстоко вбив 5-місячну онуку
Американський ведмідь застряг у каналізаційному люці
Американський ведмідь застряг у каналізаційному люці
Всі новини
Загрузка...

«    Липень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31