ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » Сьогодні святкують іменини Оксани: історія, головні традиції та заборони свята

Сьогодні святкують іменини Оксани: історія, головні традиції та заборони свята



6 лютого християни східного обряду вшановують пам’ять преподобної Ксенії. Ім’я «Оксана» походить від давньогрецького слова «ксеніа», що означає «гостинність». Інші версії – «гостя», «іноземка», пише “Львівська Газета”
Вважається, що жінки з таким ім’ям cильні і незалежні, але при тому – чуттєві та віддані. Відомо, що Оксана є розмовною формою імені Ксенія і широко використовується в Україні як самостійне ім’я.
Східна Церква цього дня вшановує святу Ксенію Римлянку, яка проміняла матеріальні блага на службу Богові, була висвячена на дияконесу, а також опікувалася жіночим монастирем, надихаючи дівчат своєю вірою.
Ксенія наpoдилась у V столітті в Римі, в сім’ї сенатора. При наpoдженні отримала ім’я Євсенія. З дитинства перебувала в любові до Ісуса, з віком зрозуміла, що хоче віддати Йому своє життя. Її батьки про це нічого не знали, а донька не розповідала, оскільки знала, що вони не приймуть її вибору. Коли Євсенія підросла, батьки знайшли їй нареченого і почали готуватися до весілля. Тоді дівчина наважилася роздати все своє багатство потребуючим і однієї ночі разом зі своїми двома служницями покинула рідний дім.
Їхня дорога була довгою і нелегкою. Євсенія робила це для того, щоб заплутати свої сліди, знаючи, що батьки шукатимуть її. Вони прибули на острів Коа, де поселилися в невеличкому домі на окраїні поселення. Тоді Євсенія змінила своє ім’я на Ксенію (одне зі значень – «подорожня»). Життя своє вони присвятили молитві і ділам у славу Божу, та це давалося їм нелегко. Тому Ксенія та її служниці почали просити в Бога того, хто міг би їм допомогти.
У цей час на острів Коа прибув отець Павло, ігумен монастиря св. Андрія в карійському місті Миласі, який став духовним провідником трьох молодих жінок. З острова Коа вони вирушили до Миласі, де Ксенія придбала невеликий будинок і переобладнала його на монастир, який почали називати Коа. З часом до Ксенії почали приєднуватися інші дівиці, які хотіли провадити чернечий спосіб життя.
Після смepті єпископа Миласі його наступником став ігумен Павло. Тоді він висвятив Ксенію на дияконесу, і вона допомагала в церкві й опікувалась жінками.
Та на землі св. Ксенія служила Богові недовго. Відчула, коли мала постати перед Творцем, скликала сестер, щоб попрощатися. Залишившись у церкві сама, довго стояла перед poзп’яттям і перебувала у молитві з Богом. Та ось засяяло ясне світло і з храму донісся приємний запах. Коли сестри увійшли всередину, то побачили дияконесу на землі мepтвoю. Тоді над церквою з’явився блискучий хрест у сяючому вінку. Це бачили мешканці міста і єпископ Павло, та не знали, що трапилося.
Під час пoxoвання св. Ксенії цей вінок із хрестом супроводжував її грiб аж до місця, де пoxoвали святу. Незабаром пoмepли і її служниці, які вірно служили Господу. Їх пoxoвали біля святої Ксенії. Одна з них, відчуваючи свій кінець, розкрила таємницю Ксенії, яка, покинувши все, пішла вслід за Творцем і Спасителем.
У народі 6 лютого називають Оксанин день, Оксани-Дороти й зауважують: «Яка Оксана – така й весна».
Якщо в цей час хліб зростав у ціні, то говорили про поганий врожай в майбутньому. Кажуть, що в цей час триває “пеpeлом зими”. У давнину говорили, що 6 лютого відзначається “Ксенія-полузимниця”, а в церкві моляться блаженній Ксенії – черниці з загадковою і цікавою долею, яка була віддана християнській вірі і володіла даром втішати всіх, хто стpaждає.
6 лютого аналізували погоду і говорили про те, якою буде решта зими. Також цікавилися, скільки коштує хліб, закуповували зерно до тих пір, поки воно не виросло в ціні. Вважалося, що з цього дня починалися найважчі дні, оскільки запаси починали підходити до кінця, а до озимих (першого хліба) було ще довго. Якщо в цей час хліб зростав у ціні, то говорили про поганий врожай в майбутньому. Якщо хліб 6 лютого подешевшав – рік буде урожайним.
Було прийнято ворожити про майбутню ціну на зерно. Пекли хліб, а потім зважували його ввечері і на наступний ранок. Якщо вранці хліб був важчий, то зерно подорожчає. Якщо вага залишалася такою ж, то вважалося, що ціна не зміниться. І, звичайно, якщо вага зменшився, значить, хліб теж буде дешевим.
Народні прикмети на 6 лютого:
Сонячний день – гарна весна
Безвітряна погода на Ксенію – друга половина липня буде теплою і сухою, без вітрів і дощів
Завірюха кружляє на Ксенію – прикмета, що буде дефіцит корму для худоби
Яка погода стоїть на Ксенію, такою і весна буде
Завірюха і заметіль – чекай неврожаю. І така ж погода буде більшу частину весни
Рідкісні і високі хмари 6 лютого віщують тепло
Хто першим сяде вечеряти в цей день, то незабаром пoмpe. Тому, 6 лютого намагалися не сідати за стіл після заходу сонця. Або ж у деяких сім’ях першими їсти сідали діди, щоб онуки і діти не пoмepли раніше
Не варто було літнім людям в цей день в’язати, шити, стригти волосся і нігті, застеляти постіль – це, за прикметами, обіцяло cмepть
Не можна ставити квас 6 лютого – буде неврожайний рік.
Характер володарок імені: Жінка з таким іменем добра та чуттєва. Вона ніжна та вірна. Оксана завжди рада допомогти ближньому. Також вона чудово діє в екстремальних ситуаціях та швидко адаптується до змін. Оксана є наполегливою та завжди домагається бажаного, але болісно сприймає спроби хоч у чомусь їй перешкодити. Вона дуже спонтанна, схильна завжди поспішати і діяти імпульсивно, що може негативним чином вплинути на її роботу. У відносинах з іншими вона здатна виявити безмежне терпіння.





Загрузка...
Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Католицьке Різдво і православне Різдво: у чому головна різниця?
Католицьке Різдво і православне Різдво: у чому головна різниця? Різдво християни відзначають у всьому світі. Але чому свято розділило віруючих на дві громади, які відзначають

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. На Свалявщині поховали 21-ти річного таксиста
  2. У Сваляві горів кіоск
  3. Нові правила постійного проживання в Польщі
  4. «Де бере початок Тиса»: в цю неділю на Закарпатті стартує новий фестиваль
  5. В термальному басейні Косино ледь не втопився хлопчик з Хмельниччини
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Серпень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31