ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» Чим відома Свалявщина в Україні

Чим відома Свалявщина в Україні

  • 31-03-2017, 22:31
  • ---
  • 0
  • 295
Свалявщина – благодатний, мальовничий куточок Закарпаття. 
Смарагдові ліси, кришталева прозорість гірських джерел і струмків, чисте повітря, напоєне ароматом трав і квітів, приголублене літнім сонцем… Все це обіцяє романтику подорожей, нові незабутні враження, знайомство з незвіданою красою Карпат, яку Ви можете для себе відкрити. Варто лише зануритися в атмосферу відпочинку на Свалявщині – і Ви наче потрапите в іншу реальність, створену матінкою природою і збережену в автентичному вигляді. Саме для Вас. 
Свалявський район розташований у передгірній частині Карпат і відзначається різноманітними формами рельєфу. Висота місцевості в долині річки Латориці – 200-250 метрів над рівнем моря, висота Полонинського хребта – від 1200 до 1500 метрів і вище (гора Стой – 1677 м).
Близько 74 відсотків території району вкрито лісами. Загальна площа лісів Свалявщини становить 45776 га. 
Для лісового поясу характерне видове різноманіття, проте переважають хвойно-лісові породи: бук, ялина, смерека, граб, явір.
На території району беруть початок 5 річок і чимало потічків, а також протікають річки Боржава, Латориця і Вича протяжністю в межах району близько тридцяти одного кілометра.   
Земельний фонд Свалявщини на початок 2010 року становив 67,301 тис. га. Сільськогосподарські угіддя складають 17 відсотків території, а рілля   – 29 процентів сільгоспугідь.
Однак беззаперечною візитівкою Свалявського району є мінеральні води та оздоровниці. 
Свалявщина має значні запаси підземних вод. Особливу цінність становлять її мінеральні води (понад 100 родовищ). Найбільш відомими є Полянське, Голубинське, Плосківське та Оленівське родовища мінеральних вод, унікальних за своїм складом та лікувальними властивостями.
Вивчаючи родовища мінеральних вод Поляни, вчені-геологи дійшли висновку, що їхній геологічний вік перевищує 65 мільйонів років. Карпатські гори утворилися в результаті альпійських горотворчих процесів близько півтора мільйона років тому. Під час цих перетворень і з’явилися гігантські розколини та складки. Вода виявилася замурованою у величезних підземних резервуарах, де тисячоліттями збагачувалися солями та мінералами. 
Чудодійний вплив води пройшов випробування віками. Джерела мінеральної води найчастіше знаходили пастухи, називали їх «буркутами», «святими криницями», а воду – «квасною водою», «квасом». Місцеві жителі здавна п’ють «квас» як задля тамування спраги, так і для лікування. Добре смакувала вода і з винами.
Історія джерел мінеральних вод тісно пов’язана з періодом існування Мукачівсько-Чинадіївської домінії, що входила до Березької жупи, яка у 1728 році перейшла у володіння династії Шенборнів на Закарпатті. У володінні Фрідріха Кароля Шенборна-Бухгейма були практично всі джерела найбільш цінних вуглекислих гідрокарбонатних вод Свалявщини. Наприкінці дев’ятнадцятого століття у Сваляві було створене державне орендне підприємство з розливу мінеральних вод. 
У 1800 році в селі Неліпині графи Шенборни заснували перші купелі, які невдовзі стали популярним курортом, у тому числі в колах аристократів.
Перші свідчення про вивіз свалявської мінеральної води з’являються в добу правління останнього князя Ракоці (1676-1735). Тоді з домінії вивозили разом із винами й квасну воду аж до Москви. Її ставили нарівні з «єгерською» (тобто карлсбадською). 
Мінеральні води експортувалися до Відня, Парижа, Будапешта, в Галичину. Цілюща вода із Свалявщини здобула визнання на виставках Будапешта, Парижа, Відня, що проходили всередині та наприкінці дев’ятнадцятого століття.
Упродовж 1842-1911 років мінеральна вода «Поляна квасова» 21 раз відзначалася на міжнародних конкурсах як одна з кращих у центральній Європі. 
З того часу і понині родовища мінеральних вод і відомі санаторії, що працюють на їхній базі, закріпили за Свалявщиною репутацію бальнеологічного курорту.  
Мінерально-сировинна база Свалявського району налічує 11 розвіданих родовищ. На території району використовують 8 родовищ мінеральних вод (16 свердловин) загальним дебетом 878,5 м куб. на добу, а також андезіто-базальтове родовище, мармурової крихти та глини. 
Свалявщина – один із найперспективніших курортних районів не лише Закарпаття, а й України.
На території ефективно функціонує інфраструктура готелів, баз відпочинку, ресторанів та кав’ярень. Параметри цих закладів цілком задовольнять вимоги найвибагливіших туристів, що орієнтуються на західні стандарти комфорту. Якісна кухня, яка пропонує як закарпатські страви, так звичне для жителів великих міст меню; можливість здійснювати пішохідні прогулянки в лісах, мальовничі куточки, де природа збереглася в її первозданному вигляді; мандрівки районом, що може похвалитися багатовіковою історією, а також відзначається поліетнічним та поліконфесійним складом населення; затишні номери і калейдоскоп розваг на щодень.       
Наразі мережа санаторно-курортних, туристичних та готельних закладів нараховує 39 об’єктів, серед них 4 санаторії, 1 лікувально-оздоровчий комплекс, 2 пансіонати, 1 мотель, 7 баз відпочинку, 24 готельні заклади, 4 гірськолижні підйомники. Понад 50 сільських садиб запрошують на відпочинок прихильників зеленого туризму.
Санаторно-курортні, туристично-рекреаційні та готельні заклади пропонують відпочиваючим широкий спектр послуг: басейни і лазні, салони краси, солярії та масажні кабінети, тенісні корти, тренажерні зали і прокатні пункти лижного спорядження, велосипедів, квадроциклів, гірськолижні підйомники. Незабутні враження гості району отримують від кінних прогулянок, рибалки в форелевих господарствах, екскурсій Закарпаттям.
  
скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Долина нарцисів – один з найкрасивіших куточків України, жива легенда Закарпаття (фото) В  урочищі Кіреші між річками Тиса та Хустець знаходиться унікальна долина. Один раз на рік вона перетворюється на

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. На Свалявщині виявили майже 3-метрову змію, – соцмережі
  2. За кілька годин поліція Свалявщини розкрила крадіжку з приватного будинку
  3. На Свалявщині поліція виявила транспортний засіб, розшукуваний поліцією Житомирської області
  4. На Закарпатті поліція виявила настільки п'яного мотоцикліста, що довелося викликати швидку
  5. Поліція встановлює обставини дорожньо-транспортної пригоди на Свалявщині
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Травень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31